Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 29 juni 2018

  Dataväxt tar precisionsodlingen till ny nivå

  Controlmaster är en ny produkt från Dataväxt som ska underlätta hanteringen av tilldelningsfiler i fält.

   Dataväxt släpper en ny produkt som ska göra det lättare att föra över styrfiler från Dataväxts digitala tjänster, inklusive Markdata och Cropsat ingår.
  Dataväxt släpper en ny produkt som ska göra det lättare att föra över styrfiler från Dataväxts digitala tjänster, inklusive Markdata och Cropsat ingår. FOTO: Firmabild Dataväxt

  Dataväxt har utvecklat en rad nya produkter och tjänster. För två år sedan släppte företaget datalådan Logmaster som loggar entreprenadfirmors och lantbrukares körningar i fält. Nu visar företaget en ny box som är tänkt att underlätta för precisionsodlare som vill sprida exempelvis gödsel med stor precision.

  – Controlmastern är ett effektivt sätt att få över sin tilldelningsfil som man skapar hos oss på Dataväxt, Cropsat eller Markdata och föra över den till sin spridare utan att man behöver använda USB-stickor, förklarar Viktor Ahlberg på Dataväxt.

  Parkopplas via blåtand

  För att underlätta hanteringen är produkten i stället byggd för att parkoppla med mobiltelefoner via en vanlig blåtandsuppkoppling.

  – Vi har under lång tid kunnat skapa tilldelningsfiler men det har varit krångligt tidigare för alla tillverkare har olika filformat och de ska läggas över på en USB-sticka, packas upp och hanteras på olika sätt. Med det här systemet slipper man hela den biten, fortsätter han.

  Produkten, som premiärvisades på Borgeby fältdagar, kommer närmast att levereras till demokunder i höst för vidare tester och utvärderingar. Själva lanseringen äger i sin tur rum i samband med vårbruket nästa år.

  Räknar med att det lönar sig

  Inköpspriset är satt till 10 000 kronor. Men på det följer även en fast, ännu okänd, årskostnad för systemet.

  Som jämförelse kostar Logmastern 2 900 kronor i inköp med en fast årsavgift på 2 000 kronor. För kunder som ändå tvekar över priset räknar Viktor Ahlberg med att investeringen ska betala av sig.

  – Controlmastern kostar inte så mycket om man jämför med alternativen som bygger på en display och en skärm. Den stora fördelen är som sagt att man slipper filhanteringen.

  Logmastern har hittills sålt i över 500 exemplar. Köparna hittas bland annat bland entreprenadfirmor som kör snöröjning på timtaxa, men skapar också användningsområden inom jordbruket där produkten underlättar för den som vill analysera bränsleförbrukning, flaskhalsar och om maskinerna rullar i sina fasta körspår så som det är tänkt. Själva loggningen sker via Can-bussystemet på traktorn och genom den egna gps:en som lådan är utrustad med, enligt Viktor Ahlberg.

  LÄS OCKSÅ: Torkan skapar högtryck för problemlösarna LÄS OCKSÅ: Kubotas nya traktor snart i Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen