Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 oktober 2019

  Därför är virtuella stängsel inte godkända i Sverige

  Att styra djur med elektriska stötar är inte okej enligt svensk djurskyddsförordning. Jordbruksverket vill se fler studier kring långsiktiga effekter av virtuella stängsel innan tekniken kan börja användas i Sverige.

   Jordbruksverket har tagit del av två norska studier som gjorts på Nofence, men slutsatsen är att det behövs mer kunskap inom området och möjliga konsekvenser av virtuella stängsel.
  Jordbruksverket har tagit del av två norska studier som gjorts på Nofence, men slutsatsen är att det behövs mer kunskap inom området och möjliga konsekvenser av virtuella stängsel. FOTO: Anne Berntsen, Nofence AS

  Virtuella stängsel är inte godkända för användning i Sverige och det är de elektriska stötarna som avgör. Att styra djurs beteende med elektriska stötar strider mot djurskyddsförordningen och enligt Helene Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket, bedömer myndigheten att systemet inte når upp till den djurskyddsnivå som gäller i Sverige.

  – För att det skulle vara aktuellt att ändra våra föreskrifter så behövs ett tillförlitligt underlag som visar på att systemet fungerar och kan användas på ett från djurvälfärdssynpunkt säkert sätt och det saknar vi i dag, skriver Helena Elofsson i ett mejl till ATL.

   Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.
  Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket. FOTO: Jordbruksverket

  Saknar underlag

  Jordbruksverket har tagit del av två norska studier som gjorts på Nofence, men slutsatsen är att det behövs med kunskap inom området och möjliga konsekvenser av virtuella stängsel. Därför har myndigheten begärt ett yttrande om virtuella elstängsel från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  I sin rapport skriver vetenskapliga rådet för djurskydd att det finns många obesvarade frågeställningar och de anser att det saknas vetenskapliga studier av inlärningsförmåga, stressnivå och välfärd hos de individer som utsätts för många elchocker och att det saknas studier av långsiktiga effekter av virtuella stängsel i jämförelse med vanliga elstängsel.

  – Vi delar deras bedömning, skriver Helena Elofsson till ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen