Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 mars

  Ombyggd skotare drar stolp

  Saladamm.

  Med en skotare från 80-talet och en klämbanke på vagnen ska Sune Johansson köra ut 130 stolp från vinterns avverkning.

  – En granne hade en klämbanke som man hade i hydraularmarna på traktorn som vi fick köpa. Vi vände den upp och ned och tog bort det bakre stakparet och satte fast den. Hydrauliken till klämbanken tog vi från vinschen.

  Det säger Sune Johansson, som sköter jord och skog tillsammans med sönerna Håkan och Tobias i Saladamm utanför Sala.

   Skotaren är en danskbyggd Gremo TT 8H från 1982. Den drivs av en Fordmotor, saknar midjelås och är något för bullrig i hytten.
  Skotaren är en danskbyggd Gremo TT 8H från 1982. Den drivs av en Fordmotor, saknar midjelås och är något för bullrig i hytten. FOTO: David Larsson

  Skotaren är en danskbyggd Gremo TT 8H från 1982. Den drivs av en Fordmotor, saknar midjelås och är något för bullrig i hytten. Och så har den sexspakssystem.

  – Det är därför jag vill köra den, säger Sune Johansson.

  Skotaren har varit på gården i 31 år.

  – Ibland har den gått bra och ibland har det krånglat lite.

  130 stolpar ska ut

  Under vintern är det 130 utsynade stolpar som ska ut från skogen så det blir några vändor med Gremon.

  – Jag får oftast med mig mellan fem och sju stycken. Men blir det grövre räcker det med tre stolpar.

   Sune Johansson, Saladamm, monterade en klämbanke på en Gremoskotare.
  Sune Johansson, Saladamm, monterade en klämbanke på en Gremoskotare. FOTO: David Larsson

  Ute i skogen gäller det att först vända ekipaget innan det är dags för lastning. Stolparna läggs i med storänden framåt och Sune spakar skickligt för att få stolparna i ett rakt knippe. De längsta, upp mot 24 meter, drar han dock ut med lilländen först.

  – Då är det svårt att ha för många för då kryper de ur. Och när de går baklänges med rotänden så går de rätt så tungt att dra.

  Med gripen kan han dock hålla fast någon stam på väg ut till avlägget om det behövs.

  Önskar större utslag

  Att köra stolp på upp till 24 meter kräver en del planering och gärna raka vägar. Klämbanken är ledad men om Sune Johansson hade gjort samma bygge i dag hade han gjort ett större utslag på hur mycket banken kan vridas i sidled.

  För att sköta de 360 hektaren skog har Sune och sönerna ytterligare en Gremoskotare på gården och en gallringsskördare Rottne 2004. Det mesta av slutavverkningarna lejer de bort men gallringarna klarar de själva. Den äldre Gremoskotaren får också gå i gallringar, att montera av klämbanken är gjort på någon timme.

   Klämbanken är ledad men om Sune Johansson hade gjort samma bygge i dag hade han gjort ett större utslag på hur mycket banken kan vridas i sidled.
  Klämbanken är ledad men om Sune Johansson hade gjort samma bygge i dag hade han gjort ett större utslag på hur mycket banken kan vridas i sidled. FOTO: David Larsson

  Fakta: Gremo TT 8H

  Motor: Ford 6600

  Kran: Cranab 4555/85

  Vikt: 8200 kilo.

  Lastkapacitet: 8 ton

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen