Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 maj 1999

  Däck med tyngdpunkten på komfort

  Moderna traktorer kännetecknas av hög motoreffekt och hög fart. Och föraren har krav på hög komfort.
  Allt det här kräver nya däck, anser Goodyear och lanserar ett nytt lantbruksdäck, DT 812.
  Det är ett slanglöst radialdäck med 70-profil och en skuldra som ger större fotavtryck. Stor möda har lagts på att förbättra komforten för föraren genom att minska vibrationerna i däcket, till exempel genom att däckssidan gjorts mer flexibel.
  Dragribborna är lätt böjda och fler till antalet än jämfört med Goodyears tidigare radialdäck. Deras anslutning till skuldran har olika form på fram- och baksidan för bästa grepp och självrensning.
  Nytt är en slitageindikator, på en dragribba är linjer med olika procenttal ingjutna så att man enkelt ser hur slitna däcken är.
  DT 812 tål samma belastning vid 50 km/h som vid 40 km/h. I inledningsskedet finns 20 olika dimensioner, från 360/70R20 till 710/70R38.
  Goodyear har även lanserat två nya industridäck för entreprenadmaskiner som industritraktorer, teleskoplastare, grävlastare med mera.
  Det ena, IT 520, har ett jordbruksliknande mönster och är avsett för körning på mjuk mark. Det andra heter IT 530 och har blockmönster för hårt underlag.

  Lars Vernersson
  Med den här skalan, från 75 till 00 procent, på dragribban kan man enkelt se hur däcket slits.

  Relaterade artiklar

  Till toppen