Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 januari 2020

  Då lanseras Valtras smarta glasruta

  Om allt går enligt planerna ska Valtras smarta head-up display lanseras under året. Här är allt vi vet om den nya tekniken.

   Valtras nya smarta glasruta är byggd för att visa en rad olika informationsflöden direkt på framrutan.
  Valtras nya smarta glasruta är byggd för att visa en rad olika informationsflöden direkt på framrutan. FOTO: Valtra

  Som ATL tidigare har berättat planerar Valtra att lansera en ny smart glaslösning i sina N- och T-modeller. Tanken är att den nya tekniken, kallad SmartGlass, ska projicera värdefull information direkt på vindrutan på ungefär samma sätt som i cockpit på alla stora passagerarflygplan.

  Men om vi förstår Valtra rätt ska tekniken också bana väg för en rad nya säkerhetslösningar, genom att skicka relevant information från olika sensorer så att den hamnar direkt i förarens blickfång.

  Syns från sidan

  Rent tekniskt är den laminerade displayen placerad mellan två glasskivor och utformad på ett sätt som inte ska störa användarupplevelsen under färd. När den stängs av ska den till och med bli helt transparent för föraren. Men som ni ser i filmklippet nedan så går det att urskönja vissa detaljer när den betraktas från sidan.

  Enligt Valtra räknar företaget med att bli först i världen med den här typen av lösningar i en kommersiell traktor när tekniken lanseras i slutet av året.

  Samarbete med Ålö

  Typiska kunder är bland annat entreprenörer med mycket vägkörning och kunder som jobbar mycket med frontlastaren. Här har Valtra bland annat samarbetat med Quicke för att integrera deras informationslösning Q-Companion. Det ska i sin tur göra det enkelt att läsa av allt från lastvikter till tippvinklar direkt i vindrutan.

  Enligt Valtra ska detta hjälpa till att förbättra både säkerheten och ergonomin, genom att föraren inte behöver vrida huvudet mot en av sidodisplayerna.

  Just säkerheten har inte minst varit en viktig aspekt för Valtra.

  Till en början kommer skärmen visserligen huvudsakligen användas för att visa en rad informationsflöden, baserat på vilka arbetsuppgifter som utförs för stunden. Dit hör bland annat uppgifter om körhastighet, varvtal, motor- och hydrauliktemperatur, positionsinformation för frontlastaren, bränslenivåer och en rad liknande uppgifter. Dessutom ska den gå att parkoppla med mobiltelefonen för att visa telefonuppgifter.

  LÄS ÄVEN: ATL-TV provkör nya Valtran

  Men detta är bara början. I framtiden planerar företaget även, enligt egen utsago, att bygga in funktioner som slår larm vid fordonsomkörningar eller när personer befinner sig farligt nära traktorn. Men systemet ska även kunna slå larm i samband med farliga sluttningar och kunna kopplas samman med framtida teknologier som exempelvis anger köranvisningar i fält.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen