Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 mars 2019

  CNH börjar med 3D-printade reservdelar

  Industrikoncernen CNH, med en produktportfölj som sträcker sig över allt från lantbrukstraktorer till bussar, motorer och lastbilar, börjar med 3D-printade reservdelar, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

   CNH börjar med 3D-printade reservdelar.
  CNH börjar med 3D-printade reservdelar. FOTO: Fredrik Thunberg

  Möjligheten att skriva ut föremål som har skapats ur avancerade 3D-modeller i datorn kan på sikt revolutionera hela vårt förhållningssätt till många av de föremål som vi använder runt om i vår vardag. Industridesigners använder redan tekniken frekvent, och inom medicinen bedrivs avancerad forskning kring möjligheten att skriva ut mänskliga reservdelar på likande sätt.

  Fördelarna är många, inte minst inom fordonsbranschen, där tekniken i bästa fall kan korta ledtiderna. Den ska också kunna minska onödiga transporter och öka möjligheterna att återskapa delar till veteranfordon som sedan länge har utgått ur sortimentet.

  Nya reservdelar med knapptryck

  Att 3D-printa en reservdel tar i genomsnitt 24 till 36 timmar, enligt CNH. I ett första skede har företaget byggt upp en printprocess kring fyra reservdelar som används i bussar och jordbruksmaskiner.

  Samtliga är tillverkade i plast men företaget jobbar även med att säkerställa en process för 3D-printade reservdelar i metall. Målet är på sikt att bygga upp en bred repertoar av reservdelar som kan skrivas ut genom en enkel knapptryckning i datorn.

  Inom en snar framtid kanske nya reservdelar kan skrivas ut lika enkelt i din närhet som i filmklippet ovan. Filmen visar hur ett nytt motorblock skrivs ut på 84 timmar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen