Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 september

  Här är Claas nyheter inför kommande säsongen

  Claas har visat upp sina nyheter inför den kommande säsongen. I centrum stod den uppdaterade traktorserien Axion 900, samt en ny lantbrukslastare och nya grovfoderlösningar.

  På en webbsänd och coronasäker pressvisning visade Claas upp en rad nyheter under torsdagseftermiddagen.

  Claas nya Axion 900-serie

   Axion 900 uppdateras för att klara steg fem-kraven.
  Axion 900 uppdateras för att klara steg fem-kraven. FOTO: Claas

  Först ut var nya Axion 900-serien på mellan 325 till 445 hästkrafter och med steg fem-motorer.

  Mest iögonfallande från utsidan var det nya lufttryckregleringssystemet, som är byggt för att reglera trycket på bara någon minut.

  För att klara utsläppskraven kombinerar traktorn SCR-filter med AdBlue-insprutning.

   Trycksystemet har blivit ännu mer användarvänligt.
  Trycksystemet har blivit ännu mer användarvänligt. FOTO: Claas

  Claas Cemos

  Enligt Claas har maskinen också begåvats med en extra stor hjärna i form av Cemos, som ska göra traktorn till den mest intelligenta på marknaden (oklart vad Claas menar med det). Men det är bland annat den här datorn som används för att reglera däcktrycket och som ska ge råd om en rad inställningsmöjligheter i traktorn. Här finns även ett visst mått av självinlärning.

  Claas CTIC

  På CTIC, som är Claas lufttryckskontrollsystem, hittas också en ny snabbkopplingsfunktion som gör att man enkelt kan dra ut lufttrycksslangen. Samma systemnyheter kommer så klart även till en rad andra modeller.

  Claas 738 T Sinus

   Med lastgafflar ska det gå att lyfta 4,80 meter.
  Med lastgafflar ska det gå att lyfta 4,80 meter. FOTO: Claas

  På lastarfronten släpper företaget en rad nyheter, som är tänkta att komplettera utbudet av lantbrukslastare. Torion-serien utökas med en ny teleskophjullastare, 738 T Sinus, som lyfter 4,96 meter med skopan, vilket är betydligt högre än tidigare. Lyftkapaciteten uppgår till 2,3 ton, medan last- och stapelhöjd med lastgafflarna uppgår till 4,80 meter.

  Även här sköts många av inställningarna numera via en terminal. Samma terminal återfinns sedan tidigare också i en rad andra lastarmodeller.

  Claas Orbis 900

   Det nio meter breda aggregatet kan snabbt fällas ihop för en säker transport i hastigheter upp till 40 kilometer i timmen.
  Det nio meter breda aggregatet kan snabbt fällas ihop för en säker transport i hastigheter upp till 40 kilometer i timmen. FOTO: Claas

  På vall- och grovfodersidan introduceras flera nyheter, varav ett par är kända sedan tidigare. Bland annat tillkommer ett par mindre förändringar på Disco-serien, och så introduceras ett nytt frontaggregat till de självgående hackarna.

  Orbis 900 är ett 900 centimeter brett aggregat som är byggt för en stabil gång, och som ska kunna bibehålla ett bra växtflöde. Till fördelarna hör att hela konstruktionen kan fällas ut på 30 sekunder utan att man behöver gå ut från maskinen. Transportbredden är självklart under tre meter och hela ekipaget ska kunna framföras i transporthastigheter upp till 40 kilometer i timmen.

  Claas Connect

  Som så ofta i vår digitala tidsålder valde även Claas att lägga ganska många minuter på de nya digitala tillämpningarna i form av Claas Connect. Detta är ett datasystem som är tänkt att knyta ihop hela gårdens maskinpark oavsett fabrikat. Men förutom att sköta insamling av data i realtid går det så klart även att implementera andra kringtjänster som markkarteringar. Så om Claas är den tjänsteleverantör som du föredrar allra mest är det inga problem att få in sin John Deere-traktor eller sin Amazone-spruta i systemet, för att ta två exempel.

  En högst berättigad fråga är så klart vad man ska använda detta till? Och det korta svaret är, förutom datainsamling och skördeanalyser i realtid, att man ska kunna se var flottan befinner sig och om det kanske finns behov av att skicka ut fler fältvägnar i stunden. Därtill tillkommer självklart även möjligheten att se om en maskin i systemet behöver service i stunden eller framöver.

  ATL TV: Claas visade nyheter på Borgebyfältet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen