Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 april

  Cat vässar tungviktare

  100-tonslastaren 922 har fått betydligt bättre prestanda.

  FOTO: Caterpillar

  Cat vässar storsäljare i tungviktsklassen

  Cat uppdaterar nu sin storsäljare i det största segmentet, Cat 992. Lastkapaciteten på den nya modellen är mellan 25,5 och 30 ton beroende på utförande.

  Maskinen har nu en totalvikt på 105 ton och den nya steg V-motorn är på 814 hästkrafter. Enligt tillverkaren så är denna version upp till 48 procent mer bränsleeffektiv och har 10 procent lägre underhållskostnader jämfört med sin föregångare.

  Den nya 992:an har också utrustats med flera funktioner som ska underlätta vid lastning samt minska slirning för att spara både bränsle och däck. Hytten har fått större glasytor vilket ska öka sikten och två LED-skärmar som hela tiden ska uppdatera föraren på maskin- och lastdata. Sammantaget ska det öka produktiviteten med över 30 procent, enligt tillverkaren.

  Den första 992:an lanserades redan 1968. Caterpillar har bara två större modeller i sitt utbud. 130-tonnaren 993 och 240-tonnaren 994. Världens största hjullastare, som bland annat går i Aitikgruvan, är Komatsus L-2350 som väger 270 ton.

  FOTO: Kobelco

  Kobelco lanserar stor grävare med liten rumpa

  Nu släpper Kobelco sin största bandgrävare med kortrumpa. SK380SRLC har en tjänstevikt på över 36 ton och en lyftkapacitet på över 12 ton. Den turboladdade sexcylindriga steg V-motorn utvecklar 200 kW. Från bommen till bakändan är det 1,9 meter. Maximalt grävdjup är 6,99 meter och räckvidd 10,93 meter.

   Volvo på Baumamässan när det begav sig.
  Volvo på Baumamässan när det begav sig. FOTO: Alexander Weimar

  Volvo CE skippar världens största maskinmässa

  Det blir ingen närvaro på Bauma nästa år för Volvo CE. I stället ska den svenska maskintillverkaren satsa på egna event samt öka investeringarna i digitala kanaler och kampanjer.

  Senaste Baumamässan hölls 2019. Då hade den över 3 500 utställare och närmare 630 000 utställare.

  Volvo utesluter dock inte att man kan komma tillbaka till Bauma i framtiden.

  ”Vi kommer att fortsätta att granska hur våra kunder vill interagera med oss ​​och basera vår strategi på deras behov och krav”, säger Volvo CE:s Europachef Carl Slotte i ett pressmeddelande.

  FOTO: Renault

  Renault ska ha eldrift i alla segment 2023

  Volvos dotterbolag Renault Trucks har i dag eldrift för lastbilar upp till 26 ton. Men senast 2023 ska det finnas helelektriska drivlinor som alternativ även för fjärrtransporter.

  Bolaget siktar också på att ha ett större sortiment av lastbilar som drivs av vätebränsleceller, främst för krävande och tunga fjärrtransporter, under senare delen av detta årtionde.

   Arlas nya eldrivna lastbil.
  Arlas nya eldrivna lastbil. FOTO: Arla

  Premiär för Arlas första ellastbil

  Premiärturen för Arlas nya eldrivna lastbil gick till ett gymnasium i Göteborg. Lastbilen är en Volvo FE Electric med en totalvikt på 27 ton och en elektrisk drivlina på motsvarande över 500 hästkrafter. Den ska ha en räckvidd 12 till 15 mil och ska därmed klara ett arbetsskift på en laddning.

  ”Elektrifierade lastbilar är en viktig pusselbit i Sveriges klimatresa mot noll utsläpp. För stadsnära transporter kommer elektrifiering vara ett huvudspår i omställningen och Arla tar härmed viktiga steg i omställningen mot fossilfria och koldioxidfria transporter”, säger Johan Selvén, försäljningsdirektör Volvo Lastvagnar, i ett pressmeddelande.

   Utsläppen ska minska.
  Utsläppen ska minska. FOTO: Mostphotos

  Så mycket ska reduktionsplikten öka

  Till 2030 ska utsläpp av fossil koldioxid ner med 28 procent för bensin och med 66 procent för diesel. Det är innehållet i en lagrådsremiss som regeringen har beslutat om. 40 procent av växthusgasutsläppen står arbetsmaskiner och transportsektorn för.

  Regeringen vill även förbjuda palmolja i fordonsbränslen från 2022.

  Missa inga nyheter!

  Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? Gå bara in på atl.nu/nyhetsbrev/ och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen