Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 mars

  ATL testar: Här är bästa bondemobilen

  Enköping

  ATL har ställt tre flaggskeppsmobiler mot varandra i ett unikt test för att utse den bästa bondemobilen. Under sammanlagt sex veckor har våra tre testare fått använda mobilerna, och vinnaren är...

  Men först ska vi backa bandet och ge lite bakgrund. I testet har Huaweis flaggskeppsmobil Mate20 Pro ställs mot Iphone XS och Cat S61. För att testet ska bli relevant för målgruppen, alltså bönder, skogsbrukare och maskinentreprenörer, har vi skickat ut mobilerna till två testare.

  Hårdtestarna som har ingått i panelen är Elias Larsson som går bygg och anläggningsprogrammet på gymnasiet, och som även jobbar extra på en grisgård under lov och helger, samt Torbjörn Lindblom, deltidslantbrukare med egen byggfirma och som även utför mindre markentreprenader. Även undertecknad har ingått i panelen, och tillsammans har vi testat varje mobil i sammanlagt två veckor var.

   Torbjörn Lindblom och Elias Larsson har under sex veckors tid testat sig igenom tre olika mobiltelefoner tillsammans med teknikreporter Fredrik Stork för att utse den bästa bondemobilen.
  Torbjörn Lindblom och Elias Larsson har under sex veckors tid testat sig igenom tre olika mobiltelefoner tillsammans med teknikreporter Fredrik Stork för att utse den bästa bondemobilen. FOTO: David Larsson

  Eniga testare

  Varför gör man då ett mobiltest? Jo, därför att mobilen har blivit ett allt viktigare arbetsredskap som måste klara den tuffa miljö som våra läsare befinner sig i. (Men också för att en medlem i Facebookgruppen Lantbrukaren ställde frågan, och vi tyckte att det var ett intressant ämne som vi gärna ville utforska).

   I testet har Iphone XS, Huawei Mate20 Pro, och Cat S61 ställts mot varandra.
  I testet har Iphone XS, Huawei Mate20 Pro, och Cat S61 ställts mot varandra. FOTO: David Larsson

  Med det sagt sitter juryn nu i ett kök utanför Enköping och ska försöka enas. För Elias och Torbjörn sitter inte svaret långt inne. Efter att ha testat telefonerna i sammanlagt sex veckors tid utser de genast tegelstenen Cat S61 till ensam vinnare.

  Detta är en mobil som är känd för sin robusthet. Men också för specialfunktioner som lasermätning, sin värmekamera och en partikelmätare som slår larm när luftmiljön inte håller måttet.

  Undertecknad kan bara hålla med.

  – Den är tålig, och riktigt trevlig att hålla på med. Den är stor så man får ett bra grepp om den, men den är inte överdrivet stor och ligger bra i handen. Värmekameran körde jag med en hel del, kollade fönster och hur mycket de drog, säger Elias Larsson.

  LÄS MER: Här är panelens hela omdömen

  Får användning av värmekameran

  Värmekameran var också en funktion som Torbjörn Lindblom uppskattade. Med hjälp av den kunde han felsöka ett golvvärmesystem hos en kund. Men för lantbrukstekniker är telefonen egentligen användbar vid all form av felsökning som genererar värme på ett eller annat sätt.

  – På tröskor, kan man exempelvis köra med värmekameran på alla lager för att se om det är något som är varmare än något annat, och på så sätt kan man se om något behöver bytas. Så värmekamera är inget dumt. Det har man användning av, säger Torbjörn Lindblom.

  Stora felmarginaler

  Laserfunktionen var däremot svårare för gruppen att greppa. Genom att rikta telefonens laser mot ett angivet föremål ska vi kunna räkna ut längd, bredd och avstånd. Men felmarginalen som uppmättes var ibland så stor att det var omöjligt att förlita sig på den, och i testet gav iPhone-exemplaret med den nya appen Mätverktyg (som bygger på digital optisk mätning) samma, eller bättre mätresultat, än lasermätaren. Inget slog dock tumstocken, och med tanke på felmarginalen kan man fråga sig vad man ska ha funktionen till.

  Luftmätaren varnade titt som tätt, men detta ses uteslutande som något positivt.

  – Min bil är det något strul med, så ibland känner man av avgaserna och då fick jag en varning när gränsvärdena överskreds. Men den varnade även när jag använde T-röd, så ångorna tog han direkt, säger Torbjörn.

  Sämre fotokvalitet

  Enligt tillverkaren kan man dock inte förlita sig på luftmätaren på samma sätt som ett gaslarm om man exempelvis arbetar bland gödselgaser. Men däremot kan utrustningen vara ett bra komplement i miljöer där man normalt inte mäter luftkvalitén.

  Sett till fotokvalité fick Cat-telefonen dock smäll på fingrarna av både iPhone XS och Huaweis flaggskeppsmobil i vårt fototest. För bildfantasten framstår inte minst Huaweis mobiltelefon som ett betydligt bättre val.

   Från vänster: CAT S61, Iphone XS och Huawei Mate20 Pro. Den sistnämnda hade överlägsen bildkvalite i vårt fototest och presterade bäst både i dagsljus och i den mörka maskinhallen. Alla bilderna är tagna av mobilens autofunktion utan att fotografen har gjort några inställningar, alltså så som de flesta använder mobilen.
  Från vänster: CAT S61, Iphone XS och Huawei Mate20 Pro. Den sistnämnda hade överlägsen bildkvalite i vårt fototest och presterade bäst både i dagsljus och i den mörka maskinhallen. Alla bilderna är tagna av mobilens autofunktion utan att fotografen har gjort några inställningar, alltså så som de flesta använder mobilen. FOTO: Fredrik Stork

  Sammanfattningsvis upplevdes Cat-telefonen också som något slöare.

  – Den kändes segare än de andra och det märks att de har sparat in pengar på processorn för att lägga dem på värmekameran, och det gjorde att vissa appar kraschade någon gång. Även värmekameraappen kraschade några gånger, säger Elias Larsson.

   Efter att ha testat telefonerna i sammanlagt sex veckors tid utser Elias Larsson och Torbjörn Lindblom genast tegelstenen Cat S61 till ensam vinnare. Den här bilden är däremot tagen med bästa fotomobilen: Huawei Mate20 Pro.
  Efter att ha testat telefonerna i sammanlagt sex veckors tid utser Elias Larsson och Torbjörn Lindblom genast tegelstenen Cat S61 till ensam vinnare. Den här bilden är däremot tagen med bästa fotomobilen: Huawei Mate20 Pro. FOTO: Fredrik Stork

  Relaterade artiklar

  Till toppen