Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 november 2018

  Case IH dödar ogräset med ny precisionsteknik

  Maskintillverkaren Case IH har fått ta emot en Sima-medalj för sitt nya elektriska ogräsbekämpningssystem.

  Tekniken är utvecklad av det schweiziska företaget Zasso Group, och bygger på att ogräset bekämpas med hjälp av en elektrisk ström som letar sig ner i rötterna och dödar ogräset.

  Som så många andra liknande precisionstekniker finns det också ett stort digitalt inslag i mekaniken. Enligt företaget ska detta sätt att bekämpa ogräs vara minst lika effektivt som traditionella herbicider. Men tekniken ska också ha praktiska, säkerhetsmässiga och ekonomiska fördelar.

  Ogräsets klorofyll skadas

  Systemet heter XPower och ska utnyttja den mekaniska energin för att omvandla denna till elektricitet. För att tekniken ska vara så flexibel som möjligt byggs systemet i moduler utifrån kundens behov.

  Enligt Case IH kan tekniken dels monteras på en traktor eller på ett redskap i arbetsbredden 1,2–3,0 meter.

  Den elektriska strömmen appliceras sedan via ett element när det kommer i kontakt med ogräsbladet. För att det hela ska fungera optimalt behövs också en viss fukt i marken. När ett annat element rör vid nästa ogräs sluts sedan den elektriska kretsen, vilket gör att ogräsets klorofyll skadas omedelbart.

  Funkar även på kvickrot

  Systemet ska dessutom vara lika effektivt på större växter som på mindre, och ska inte påverkas negativt vid väderomslag. En annan stor fördel är att systemet kan skapa förutsättningar att komma till rätta med de resistensproblem som har blivit allt mer omdebatterat i växtodlingarna.

  Förutom att bekämpa höga ogräsarter i fältgrödor ska systemet också fungera bra på kvickrot, samt i fruktodlingar mellan träd och buskar.

  Tekniken kan med fördel även användas i kombination med andra precisionsodlingssystem, som marksensorer, eftersom systemet delvis är beroende av markens fuktighet för att fungera optimalt.

  Den nya tekniken är tänkt att säljas som en del av en ny precisionsodlingsserie från tillverkaren.

  Den internationella lantbruksmaskinutställningen Sima arrangeras i Paris i februari nästa år.

  ATLs testförare Anders Nilsson har tidigare tagit sig an Case IH Maxxum 145 CVX och hittar både plus och minus.

  Relaterade artiklar

  Till toppen