Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 november 2020

  Bygger unika trähus: ”Varje hus ett drömprojekt”

  Går det att automatisera en tusenårig hantverkskonst – och samtidigt tjäna pengar på det? Ja är det korta svaret om du frågar Göran Jonzon i Vilhelmina. Hemma på sin gård svarvar han stockar som blir till unika trähus, och ökar samtidigt förädlingsvärdet 48 gånger.

   Göran Jonzon svarvar stockar som blir till unika trähus. Samtidigt ökar samtidigt förädlingsvärdet 48 gånger.
  Göran Jonzon svarvar stockar som blir till unika trähus. Samtidigt ökar samtidigt förädlingsvärdet 48 gånger. FOTO: Privat

  Borde det inte gå att automatisera timmerhusproduktionen? Ja, med den inställningen bestämde sig Göran Jonzon för att undersöka maskinmarknaden 2015. Han fastnade till slut för en tolv meter lång Roundtec-svarv från det finska företaget TL Trading.

  – I dag har jag en orderbok på åtta stommar, allt från boningshus till garage och stugor. Sen har jag fyra kunder till som väntar på bygglov, säger Göran Jonzon.

   Med hjälp av sin finska svarv startade Göran Jonzon husfabrik för att dryga ut pensionen.
  Med hjälp av sin finska svarv startade Göran Jonzon husfabrik för att dryga ut pensionen. FOTO: Privat

  Han är utbildad produktionstekniker, och har jobbat med automations- och produktutvecklingsfrågor i 30 år. Därför är det kanske inte så konstigt att han, skogsägare som han också är, ställde sig frågan om det inte borde gå att öka förädlingsvärdet ytterligare på den avverkade produkten.

  – På fritiden har jag handtimrat mina egna hus och jag har fascinerats över att timringstekniken inte har utvecklats på tusen år. Ska man handtimra en stock själv gör man egentligen bara en stock per dag.

  LÄS OCKSÅ: Så fungerar Göran Jonzons stocksvarv

  Del av kulturarvet

  Timmerhusen är i dag en stor del av vårt kulturarv. De äldsta husen, som Göran Jonzon har påträffat i litteraturen är en kyrka från tidigt 1000-tal. Men det finns även många fäbodar som är väldigt gamla, och som har stått pall för tidens tand i flera hundra år.

  Stommen är visserligen fortfarande dyr i förhållande till prefabricerade hus, och just därför skissar Göran Jonzon också på att ta fram standardmoduler i utvalda längder som han enkelt kan plocka ihop efter kundens önskemål. Då kan han förproducera och bygga upp ett lager av stockar under vintern.

   Trycket från stommen är enormt. Efter att Göran Jonzon hade sågat upp ett jämnt snitt till det nya fönstret, var han tvungen att ta till släggan för att få loss de avkapade stockändarna.
  Trycket från stommen är enormt. Efter att Göran Jonzon hade sågat upp ett jämnt snitt till det nya fönstret, var han tvungen att ta till släggan för att få loss de avkapade stockändarna. FOTO: Privat

  Husen monterar han helt själv, medan övrig inredning sätts in av andra hantverkare. I dag jobbar han fyra timmar om dagen för att dryga ut pensionen, men han är även övertygad om att yngre yrkesverksamma skulle kunna göra det till en gångbar affärside att bygga hus på det här sättet.

  För den som frågar efter referensvärden tar det ungefär tre månader att svarva och sätta upp en enplansvilla på 134 kvadratmeter om man jobbar fyra timmar om dagen.

  – Men är man ung och frisk kan man nog ensam sätta upp en sån här stomme på 14 dagar.

  Har du något drömprojekt?

  – Ja, varje hus är ett drömprojekt för mig. Lite konstnär är man ju ändå och jag försöker alltid få in lite nytt i varje hus även om kunden alltid bestämmer. Tjusningen ligger i att få utveckla något som alla kan trivas med.

   Med hjälp av sin metod kommer han nästan ner i samma pris som prefabricerade hus, men utan en stor husfabrik och många anställda.
  Med hjälp av sin metod kommer han nästan ner i samma pris som prefabricerade hus, men utan en stor husfabrik och många anställda. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen