Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 maj

  Byggde bort oljeflödet

  Skänninge.

  Att få till den optimala direktsåmaskinen har krävt hel del justeringar.

  – Trots alla ombyggnader och svordomar så tycker jag att jag har hittat ett koncept som fungerar, säger Magnus Larsson.

   Magnus Larsson har testat att förlänga ett av benen som skivristarna ska sitta i för att klara halmen bättre. I överkant av bilden syns även en av de två ackumulatorerna.
  Magnus Larsson har testat att förlänga ett av benen som skivristarna ska sitta i för att klara halmen bättre. I överkant av bilden syns även en av de två ackumulatorerna. FOTO: David Larsson

  Magnus Larsson köpte sin direktsåmaskin Mzuri Pro-Til 3T på hösten 2014. Efter fem säsonger senare är han äntligen helt nöjd med maskinen.

  – Vi har haft en massa bekymmer och byggt om den men nu tycker jag att jag har en optimal såmaskin, säger han.

  Det stora ombyggnadsprojektet var att gå ifrån konstant oljeflöde från traktorn.

  Något exploderar

  – Traktorn började varna för överhettad transmissionsolja. Jag ringde till England men de sa att det inte var något fel på maskinen. Då tog jag ut en mekaniker som sa: Ska du sitta och trycka ut de där oljemängderna så exploderar antingen traktorn eller så åker såmaskinen en gång till. För vi hade en explosion på såmaskinen när fläkt och hela helvetet åkte iväg på grund av överhettning, säger Magnus Larsson.

  Lösningen blev ett par ackumulatorer som han nu trycksätter olika beroende på vilken typ av jord det är. Resultatet: En minskad dieselförbrukning på cirka 10 liter i timmen.

  – Att pumpa olja är totalt meningslöst. Det enda det gör är att producera en massa värme.

   Trots alla ombyggnader och svordomar tycker Magnus Larsson att han hittat ett koncept som fungerar. "Det är jag nöjd med och jag tjänar pengar på det här."
  Trots alla ombyggnader och svordomar tycker Magnus Larsson att han hittat ett koncept som fungerar. "Det är jag nöjd med och jag tjänar pengar på det här." FOTO: David Larsson

  En annan modifiering handlar om infästningen till skivristarna. Magnus Larsson har testat att förlänga en av armarna som risten sitter i med 25 centimeter framåt. Orsaken är att de i originalkonstruktionen sitter för långt bak på maskinen vilket kan ställa till problem om det är fuktig och rå halm. Målet är dock att få till ett ställ med ritsar under dragbommen som går att höjdjustera oberoende av kultivatorbenen. Magnus Larsson försöker nu få kontakt med den polska Mzurifabriken där man har tagit fram ett sådant ställ.

  Nöjd med konceptet

  Och så har han satt i större spännstift som håller skären till kultivatorbenen, som har en tendens att släppa.

  – De kostar 1800 spänn så tappar jag en sån då är det pannlampa och fyrhjuling på. Jag vägrar att släppa dem på gärdet.

  – Men trots alla ombyggnader och svordomar så tycker jag att jag har hittat ett koncept som fungerar. Det är jag nöjd med och jag tjänar pengar på det här.

  Fakta: Mer i ATL:s såmaskinserie

  Mzuri – Mzuri Pro-Til 3T gör att Magnus Larsson sparar både tid och pengar

  Muliva – Han var först med unik direktsåmaskin Multiva Forte FX6000

  Simtech T-Sem – Brittisk såmaskin på väg till Sverige

  Maskinjämförelse – Så blev uppkomsten i såmaskintest

  Conservation agriculture – Så ställer de om odlingen med två såmaskiner

  Relaterade artiklar

  Till toppen