Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 april 2018

  Bygg rätt stall för framtiden

  Hur bygger man bäst för framtiden? Och hur undviker man kostsamma misstag? För den som ska bygga nytt stall finns det många aspekter att ta hänsyn till.

  Byggtekniken går sakta framåt med nya materialval. Trender kommer och går, och om det tidigare var populärt med oisolerade stall så märks det numera att allt fler satsar på isoleringsmaterial för att förbättra personalens arbetsmiljö.

  Vid sidan av de ekonomiska aspekterna, där utvecklingen går mot fabriksproducerade byggelement som kortar byggtiderna, väger arbetsmiljön allt tyngre när nya djurstall byggs.

   För den som ska bygga finns det många aspekter att ta hänsyn till. Djurhälsa, arbetsmiljö, lönsamhet, kvalitet och hållbarhet är bara fem exempel.
  För den som ska bygga finns det många aspekter att ta hänsyn till. Djurhälsa, arbetsmiljö, lönsamhet, kvalitet och hållbarhet är bara fem exempel.

  För den som ska bygga finns det många saker att ta hänsyn till, inte minst sett till djurhälsa och andra regelverk. Men viktigast är kanske att man har en långsiktig plan innan man börjar projektera på allvar.

  Flera perspektiv

  – Det innebär att man ska tänka efter, dels hur verksamheten kommer att utvecklas på fems års sikt men också på 20-års sikt, och hur man då ska utforma stallet utifrån vad man tror om produktionen. Det kan handla om att man anpassar takhöjden så att det går att få in andra maskiner i framtiden, säger Hushållningssällskapets byggrådgivare Karin Andersson efter en föreläsning på Agro Sörmlands seminarium Moderna Djurstallar.

   En nyhet på materialvalsfronten är att Martinsons nu levererar förproducerade maskinhallar direkt från fabrik. Fabriksproducerade stall finns ännu inte i sortimentet men däremot tillverkar företaget limträbalkar och andra produkter till stallmiljön.
  En nyhet på materialvalsfronten är att Martinsons nu levererar förproducerade maskinhallar direkt från fabrik. Fabriksproducerade stall finns ännu inte i sortimentet men däremot tillverkar företaget limträbalkar och andra produkter till stallmiljön. FOTO: Martinsons

  En tydlig trend är att byggherrarna ofta vill kapa tidstjuvar i produktionen, dels för att spara arbetskraft men också för att det är svårt att rekrytera.

  Här uppstår ofta svåra vägval. Samtidigt som man vill ha en byggnad som enkelt kan ställas om för andra ändamål får man inte bygga ett stall som blir orationellt att jobba i.

  – Det kan handla om att man struntar i att göra golvgjutningar som kan underlätta driften bara för att man i framtiden eventuellt ska kunna använda byggnaden som maskinhall. Det kan resultera i att man måste jobba extra lång tid varje dag för att golvet inte är optimalt.

  Kapa tidstjuvar

  Här kommer även gårdslogistiken, och säkerhetsaspekter med barn i fokus, in som två viktiga infallsvinklar.

   Intresset för spalt ökar återigen. Abetongs nya spalt SF16 är mönstrad på tvären för att ge bättre halkskydd för korna.
  Intresset för spalt ökar återigen. Abetongs nya spalt SF16 är mönstrad på tvären för att ge bättre halkskydd för korna. FOTO: Abetong

  – Det är något vi märker. Många bönder vill bygga bort tidstjuvar i det dagliga arbetet i stallet, men också sett till logistiken på gården. Det kan handla allt från att mekanisera utgödslingen på ett bra sätt till att det ska vara korta vägar mellan fodret och foderbordet, säger Peder Schiöler, säljare på Abetong.

  En annan trend är att kunderna ställer allt högre krav på entreprenörerna att leverera helhetslösningar.

  – Kunderna genomsyras av entreprenöranda och det märker vi i större grad. Man ställer högre krav på kunskap och vad vi presterar. Det handlar om att vi inte bara ska leverera betongelement utan att vi också måste komma med synpunkter, säger Peder Schiöler.

  Miljö– och underhållsvänligt

  Utöver underhållsfria materialval är det också tydligt att det efterfrågas fler miljövänliga alternativ.

   Ingjutna fönster sänker byggkostnaderna, men uppskattas även av hygienskäl av fjäderfä- och grisproducenter.
  Ingjutna fönster sänker byggkostnaderna, men uppskattas även av hygienskäl av fjäderfä- och grisproducenter. FOTO: Jonas Ljungdahl

  Inom industrin är det vanligt att byggnaderna baseras på ett stålskelett, där väggarna täcks av ett plåtförseglat isoleringsmaterial för att korta byggtiderna – ett materialval som kan bli vanligare även i jordbruket framöver.

  – Jag har själv använt det i en panncentral och tror att det kommer komma mer, säger kycklinguppfödaren Per Watz utanför Eskilstuna, som deltog på seminariet.

   Agro Sörmlands byggseminarium hade många besökare.
  Agro Sörmlands byggseminarium hade många besökare.

  Tre byggråd från Karin Andersson

  * Planera och låt det ta tid. Då sparar du också tid i själva byggandet. Planera även verksamheten för hur du tror att företaget kommer utvecklas framöver.

  * Åk på studiebesök för att ta in nya synvinklar, och låt olika personer, veterinären och andra lantbrukare, titta på dina skisser. Var öppen för synpunkter.

  * Var ärlig mot dig själv när du planerar in hur mycket som ska hinnas med. Både drift, eget arbete i byggnaden och samordning kan vara svårt att åstadkomma. Ta in en extra person i driften om du eller någon annan i företaget tycker projektledning är kul. Eller ta in en projektledare som kan hålla koll på lagstiftning och samordning om företaget vill fokusera på driften.

  LÄS OCKSÅ: Priser till ekonomiska byggareLÄS OCKSÅ: Vinnarstallets kalkyl sågasLÄS OCKSÅ: Viktigt att fokusera på byggkostnaden (Ledare)LÄS OCKSÅ: Många vill bygga för kycklingar, dikor och grisar

  Relaterade artiklar

  Till toppen