Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 mars 2017

  Brittisk såmaskin testas i Sverige

  Ett par exemplar av den engelska direktsåmaskinen Mzuri går nu i Sverige. De är av strip-till-typ med drygt 30 centimeters radavstånd.

   Mzuri Pro-Til 3T har nio såbillar på tre meters arbetsbredd.
  Mzuri Pro-Til 3T har nio såbillar på tre meters arbetsbredd. FOTO: Lars Nilsson

  Mzuri tillverkas på den engelska landsbygden och maskinerna kan testas och utvecklas på det egna jordbruket.

  I dag finns det sex modeller av såmaskiner, tre Pro-Til med ett fast radavstånd och tre där man kan lyfta varannan såbill för majssådd, Pro-Til Select. Arbetsbredderna går från 3 till 6 meter.

  Strip-till bygger på att man bara bearbetar själva såraden och då relativt djupt.

  Tandad skiva

  Bearbetningen startar med en tandad skiva som skär ned relativt grunt. Därefter kommer själva bearbetningen och utläggningen av gödning, som hamnar djupare än med en konventionell såmaskin.

  Tätt efter bearbetningen återpackas jorden till samma nivå som innan. Sist kommer såbillarna i form av gåsfötter som lägger utsädet i två rader med 15 centimeters mellanrum. Ut­sädet läggs i en fördjupning på ett par centimeter.

  Största fördelen

  Såbillarna är ledade i två riktningar och de sitter med ett avstånd på 33 centimeter för de mindre maskinerna och något mer för de större.

  – Den stora fördelen med Mzuri är att de tål stora mängder halm.

  Det säger Lars Nilsson, VD på Agrimatiq, som är den svenska försäljningskontakten. Han har hittills varit försiktig med att lyfta fram Mzuri då han först ville testa maskinen ordentligt.

  – Det finns vissa grejer som behöver förändras då den är lite för stenkänslig.

  Svenska förhållandena

  Lars Nilsson har här en dia­log med tillverkaren om de svenska förhållandena.

  I övrigt menar han att maskinerna passar på alla typer av jordar och att de kan vara särskilt lämpade för torrare områden då återpackningen sker med bra tryck.

  När det gäller halmen så kan man välja att köra med de första diskarna uppe om man ser att de trycker ned mer än skär sönder. Det går också att låta bli att använda efterharven så att halmen fortsatt hamnar mellan raderna.

  Blir bättre med tiden

  Djupbearbetningen kan göras ända ned till 25 centi­meters djup.

  – Om man har en bra struktur så kan det räcka att gå ned till 10 – 15 centimeters djup. Men om man kommer direkt från plöjning så kanske man först måste bryta plog­sulan med en alvluckrare, säger Lars Nilsson. De här maskinerna skapar med tiden bättre struktur men man måste börja med rätt förutsättningar för dem.

  LÄS MER: Här är världens största såmaskinLÄS OCKSÅ: Vårfixa maskinerna i tid

  Sex modeller av Mzuri direktsåmaskin

  Pro-Til finns i tre modeller, två stycken med 3 meters arbetsbredd varav den ena är buren och en med en arbetsbredd på 4 meter. 3-metersvarianerna har 9 såbillar och den större maskinen har 11 billar.

  Serien Pro-Til Select finns i tre arbetsbredder, 3, 4 och 6 meter med 9, 11 och 17 billar.

  Dragkraftsbehovet är 180 hästkrafter för 3-metersmodellerna, 240 hästkrafter för 4-meters och 300 hästkrafter för 6-metersvarianten.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen