Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 21 juni 2019

  Brittisk såmaskin på väg till Sverige

  Hittills finns bara ett exemplar av brittiska såmaskinen Simtech T-Sem i Sverige. Men tillverkaren hoppas på fler – och vill inte bara sälja maskinen utan ett helt koncept kring hur växtodlingen kan göras mera hållbar.

  Det exemplar som finns har gått en säsong på en växtodlingsgård i Halland som i princip uteslutande kör med direktsådd. Det är också det såmaskinen ska vara särskild lämpad för med sina speciella såbillar.

  De är gåsfotsliknande, formade som upp- och nervända T:n. Samma form får då skåran där utsädet placeras. Jorden under såbillen blir ett fast orört underlag.

  – Fördelen med T-skåran är att man inte förflyttar så stora mängder jord. Den naturliga kapillärkraften på fukten som kommer underifrån påverkas inte, säger Simon Clarke, teknik- och försäljningschef på Simtech-Aitchison.

   På gång. Engelska Simtech vill in på den svenska och skandinaviska marknaden med sina såmaskiner.
  På gång. Engelska Simtech vill in på den svenska och skandinaviska marknaden med sina såmaskiner. FOTO: Hans Dahlgren

  Utrymmet i jorden ska fungera lite som ett växthus i miniatyrformat.

  – Det genererar fukt i utrymmet som hjälper fröet att gro, särskilt under torrare förhållanden.

  Behåller fukten

  Det utrymme som den speciella såbillen skapar innebär att även små frön kan placeras djupare än vid metoder där jorden bearbetas mera.

  – Fördelen är att jorden inte torkar ut lika snabbt en bit ner. Även småfröiga grödor som klöver kan placeras ända ner på 3,5 centimeters djup och ändå komma upp på ett bra sätt.

  Längst fram på såmaskinen finns en rad med diskar som går före såbillarna och skär upp ytan med ett snitt. Längst bak efter såbillarna finns en rulle med hjul som trycker till mellan raderna.

   Såbillarna var ursprungligen utvecklade för vallsådd, men fungerar i alla grödor.
  Såbillarna var ursprungligen utvecklade för vallsådd, men fungerar i alla grödor. FOTO: Hans Dahlgren

  Efter att några såmaskiner nu testats i Skandinavien har tillverkaren märkt att det finns större stenar här. Det innebär att armarna till såbillarna fjädrar upp lite mera.

  – Vi måste flytta den bakre rullen på maskinen lite längre bak. Den är för nära billarmarna när det kommer större stenar. Det är en mindre modifikation som vi kommer att göra mycket snart.

  Flera arbetsbredder

  Simtech-Aitchison har modeller från 2,4 meters burna maskiner till 8 meters bogserade, både med och utan pneumatisk utmatning. De har också en serie särskilt anpassad för vallsådd.

   Såbillarna har formen av ett upp- och nervänt T, vilket ska gynna grodd och bevara fukt.
  Såbillarna har formen av ett upp- och nervänt T, vilket ska gynna grodd och bevara fukt. FOTO: Hans Dahlgren

  Ännu är det inte bestämt hur distributionen ska ske i Skandinavien, men man är öppen för samarbete med importörer.

  – Ja, det är möjligt, om rätt person dyker upp. Vi är väldigt fokuserade på miljömässigt hållbart jordbruk. Vi vill tro att vi säljer mer än en bit metall, att vi säljer en idé om att driva jordbruk på ett mera miljövänligt sätt, säger Simon Clarke.

  Syftet är att åkerjorden ska vara mera levande, med fler organismer som samverkar.

  – Då kan man minska mängden gödning och kemikalier man använder.

   Simon Clarke är teknik- och försäljningschef på Simtech Aitchinson.
  Simon Clarke är teknik- och försäljningschef på Simtech Aitchinson. FOTO: Hans Dahlgren

  Teknik från Nya Zeeland

  Den speciella såbillen utvecklades i Nya Zeeland på 1980-talet när alla jordbruksstöd försvann. Syftet med billen var att billigt kunna vitalisera existerande vall genom att så i nya frön.

  Simtech-Aitchison importerade länge såmaskiner från Nya Zeeland, men maskinerna var inte helt anpassade för europeiska förutsättningar. Den ursprungliga tillverkaren vill inte bygga några andra maskiner men lät Simtech använda delar av tekniken för att utveckla egna såmaskiner.

  Företaget har huvudkontor i Saxmundham, Suffolk, nordöst om London.

   Såbillarna har formen av ett upp- och nervänt T, vilket ska gynna grodd och bevara fukt.
  Såbillarna har formen av ett upp- och nervänt T, vilket ska gynna grodd och bevara fukt. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen