Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 oktober 2019

  Bosse Rappne: ”Vi får mycket högre kvalitet på grödorna”

  Solna

  För ”Äntligen hemma”-profilen Bosse Rappne, som är en av de första i landet att testa Irriots bevattningslösning, har tekniken både bidragit till större skördar och en kraftigt minskad vattenförbrukning. Men framför allt har han fått mer fritid på kvällar och helger.

   Bosse Rappne driver till vardags Slottsträdgården Ulriksdal, en handelsträdgård belägen i Ulriksdals slottspark strax utanför Stockholm. Arkivbild.
  Bild 1/2 Bosse Rappne driver till vardags Slottsträdgården Ulriksdal, en handelsträdgård belägen i Ulriksdals slottspark strax utanför Stockholm. Arkivbild. FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT
   Handelsträdgården odlar dels i växthus, dels på friland. Arkivbild.
  Bild 2/2 Handelsträdgården odlar dels i växthus, dels på friland. Arkivbild. FOTO: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

  Bosse Rappne kom i kontakt med Irriot redan för två år sedan i samband med att företaget behövde en frilandsodling där de kunde testa sin teknik. Bosse Rappne, som till vardags driver en av Sveriges mest besökta handelsträdgårdar, odlar bland annat blommor och grönsaker på friland och är mer än nöjd med tekniken.

  – Det är stor skillnad. Jag som bor närmast har alltid fått ta på mig att öppna och stänga kranarna, och där har det underlättat mycket. Sedan förra sommaren har jag inte handdragit en enda ventil, säger Bosse Rappne, som också tillägger att tekniken sannolikt är nödvändig för att underlätta kommande generationsväxlingar.

  – För mig som är uppväxt med det här, för mig sitter det i ryggmärgen att gå upp och vattna och tacka nej till bröllop bara för att man måste vara hemma och vattna. Men nästa generation kommer ju inte att vilja göra det. De vill ha det i sin telefon.

  Minskad vattenförbrukning

  Förutom att han har fått mer tid över på kvällar och helger, bedömer han även att vattenförbrukningen har minskat med 30 procent samtidigt som skördarna har blivit högre. Detta uppskattades inte minst under fjolårets torra sommar, som han annars beskriver som ett katastrofalt odlingsår.

  Störst blir besparingen om bevattningen styrs över på kvällar och nätter, då avdunstningen är lägre och det traditionellt sett blåser mindre. Men i grunden finns det många anledningar till att styra om bevattningen till natten – som att man gynnar grödor som står i blom.

  – Vattnar man på dagen så får man vatten i blomman, och när den sen sluter sig på natten ökar man risken för mögelangrepp. För oss som jobbar med ekologisk odling är det viktigt att slippa problem med svampsjukdomar.

  Styr med precision

  Som professionell odlare vill man ofta optimera bevattningen för att få ner rötterna så djupt som möjligt. Det kan man i sin tur styra med precision genom att låta jordarna torka upp inom givna intervaller och exempelvis vattna tjugo minuter i taget en hel natt.

  – Det gör att vi märker att vi får en mycket högre kvalitet på grödorna. Normalt pallar man bara att vattna till tolv på natten, sen orkar man inte gå upp klockan tre bara för att vattna igen eftersom det inte passar in i det sociala livet, säger Bosse Rappne.

  Drömmen vore även att få till ett bra frostskydd, som kan samla in data från temperaturgivare och vidta åtgärder när det finns risk för frostskador i grödorna, fortsätter han. I dag löser många detta genom att dra dukar över odlingarna, men i praktiken skulle man också kunna lösa detta genom att vattna i intervaller så att plantan inte fryser – en teknik som Irriot redan har börjat skissa på.

  – Vet du inte när det fryser så kan du aldrig ta det lugnt, säger Bosse Rappne.

  Läs också: Här styrs bevattningen trådlöst och med stor precision

  Irriots precisionsbevattning

  I Irriots fjärrstyrda bevattningslösning dras magnetventilerna runt av ett 9-voltsbatteri, som laddas av en solpanel. Batteriet i solpanelerna ska klara av 30 dagars solförmörkelse, vilket innebär att det inte finns någon risk för urladdning.

  Tekniken finns i dag installerad på sex platser, och håller nu på att industritillverkas för lansering nästa år. Målet är att knyta till sig hundra kunder första året, huvudsakligen på den svenska marknaden. Men förfrågningar från Colombia, Spanien, Portugal och Sydafrika gör även att företaget kommer att kunna tillmötesgå utländska kunder i viss utsträckning.

  Varje basstation kan i det här fallet styra upp till 32 fjärrstationer trådlöst på upp till tio kilometers avstånd. Samtidigt kan varje fjärrstation styra två ventiler, vilket innebär varje basstation kan styra upp till 64 ventiler på fältet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen