Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 24 februari

  Borgeby utökar med en extra dag

  För att sprida ut publiken är det nu spikat och klart att Borgeby Fältdagar kommer att arrangeras under tre dagar i år i stället för två.

   Med tre dagars Borgeby får besökarna i år fler kvadratmetrar att röra sig på.
  Med tre dagars Borgeby får besökarna i år fler kvadratmetrar att röra sig på. FOTO: Jonatan Jacobson

  Som ATL tidigare har berättat har diskussionen om att förlänga mässan förts sedan en tid tillbaka. Nu står det alltså klart att årets mässa kommer att förlängas med ytterligare en dag, vilket innebär att även den 29 juni läggs till kalendern tillsammans med den 30 juni och 1 juli.

  Med utökningen hoppas mässarrangören i slutändan kunna ta emot nästan lika många besökare som under ett normalt år, med reservation för att maxtaket kan komma att ändras om omvärldsläget förändras. Det skulle i så fall betyda upp mot 20 000 besökare totalt. Biljetterna kommer också att säljas i omgångar för att underlätta planeringen.

  – Det har varit ett hyfsat drag hittills. Vi har sålt fler än vanligt så här tidigt, och det tror jag att beror på att man förstår att det inte kommer att finnas lika många biljetter som vanligt, säger Anna Larsen, informationsansvarig för Borgeby fältdagar hos arrangören HIR Skåne.

   Anna Larsen, kommunikatör, HIR Skåne.
  Anna Larsen, kommunikatör, HIR Skåne. FOTO: RICKARD NILSSON

  100 kvadratmeter per besökare

  Borgeby har inte samma regler att förhålla sig till som exempelvis butiker och köpcentrum. Men med 60 hektar, eller 600 000 kvadratmeter, räknar man ändå med att kunna sprida ut besökarna på ett säkert sätt. Med 6 000 besökare per dag skulle varje person i så fall få 100 kvadratmeter att förfoga över.

  De stora akilleshälarna är entréerna, matstånden och Gropen. Men där finns det också möjlighet att minska trängseln genom nya smarta åtgärder. Bland annat står det redan nu klart att entréerna kommer att bli fler än vanligt, och att ett vakt- eller bokningssystem kan komma att reglera besöksantalet i Gropen. Seminarierna är också möjliga att arrangera med större avstånd.

  Kommer krävas myndighetsbeslut

  Anna Larsen tycker att det är viktigt att visa att man inte helt dukar under för viruset, men att all planering självklart måste ske med förnuft och respekt för besökarnas och arrangörernas tid.

  Som det ser ut i dagsläget kommer det dock att krävas någon form av myndighetsbeslut för att publikarrangemang av det här slaget ska få grönt ljus.

  – Som det ser ut i dag kommer vi inte kunna köra alls. Men myndigheterna har gett hintar om hopp. Det kommer att behövas politiska beslut. Pandemilagen (som bland annat gäller butiker och köpcentrum, reds anm) är ett steg i den riktningen.

  Lantmännen uteblir

  I år kommer det heller inte vara möjligt att köpa några biljetter på plats, utan all entréförsäljning sker online.

  Som ATL tidigare har berättat hade Borgeby Fältdagar 300 utställare anmälda i början av januari. Flera tunga aktörer som John Deere och Lantmännens division Lantbruk, där maskinhandeln ingår, har dock valt att helt stå utanför sommarens olika mässarrangemang. Lantmännens beslut gäller fram till den 30 juni. Däremot har lokala John Deere återförsäljare sagt att de planerar att komma.

  Temat på årets fältdagar är ”Vall och grovfoder”. Dessutom behåller man delar av förra årets inställda mässa med temat ”Lönsamhet”.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen