Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 mars 2018

  Bönder hyr ut till världens största solkraftpark

  I veckan startade produktionen vid världens största solkraftpark. Parken finns i Indien och marken som solcellerna står på har hyrts ut av lokala lantbrukare.

   Solparken spänner över fem byar och över 5 000 hektar.
  Solparken spänner över fem byar och över 5 000 hektar. FOTO: Staten Karnataka

  Parken ligger i staten Karnataka i Indien och startade på torsdagen upp med 600 Megawatt av jätteparken, som har en sammanlagd kapacitet om 2 Gigawatt, rapporterar Economic Times.

  Solparken har planerats och byggts under tre år, och man räknar med att vara uppe i full produktion i december i år.

  För att få mark till projektet har regeringen startat ett hyresprogram och gjort avtal för långtidshyra med de 2 300 lantbrukare som äger marken.

  Ska skapa jobb

  Parken spänner över 5 261 hektar jordbruksmark, som enligt uppgift under lång tid drabbats av torka och missväxt i samband med mindre och minskande nederbörd skriver Economic Times.

  ”Projektet kommer skapa sysselsättning, socioekonomisk utveckling och möjligheter för lantbrukare i området att utforska ny verksamhet. I det här projektet som spänner över fem byar, ser vi lantbrukarna som nyckelpartners och förmånstagare”, säger energiminister D K Shivakumar i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen