Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 19 april 2018

  Martina Ericson släpper bok om A-traktorer

  Nu är den här – boken för alla A-traktorälskare.

   Epa på annons är en lättläst bok på 44 sidor som handlar om Joel, som drömmer om A-traktorer varje dag.
  Epa på annons är en lättläst bok på 44 sidor som handlar om Joel, som drömmer om A-traktorer varje dag. FOTO: Fredrik Stork

  Epa på annons är en skönlitterär bok på lättläst svensk som handlar om 14-årige Joel och hans bästa vän Oskar.

  I sin jakt på lycka kollar Joel annonser varje dag och plötsligt dyker den upp. En Volvo 740 med röd lack. Joel känner hur pulsen stiger. Men att ro hem affären är lättare sagt än gjort när den ohederlige försäljaren Mats sätter sig på tvären.

  Författaren Martina Ericson fick idén till boken genom sitt jobb som gymnasierektor på en skola där flera elever kör epa och A-traktorer.

  – Jag har undervisat mycket i svenska, och i jobbet har jag känt en brist på litteratur som lockar till läsning för läsare som inte är vana. Tycker man inte om relationer, sport och fantasy, men har ett stort intresse för motorer, så finns det inte så mycket, säger Martina Ericson.

  – Har man en stor igenkänningsfaktor så blir det ofta enklare att läsa, fortsätter hon.

  LÄS OCKSÅ: Tusentals A-traktorer riskerar körförbud

  Vad har du självför förhållande till A-traktorn?

  – Jag har aldrig ägt någon. Däremot är jag uppvuxen på en bondgård och då lär man sig om motordrivna fordon vare sig man vill det eller inte. Jag hade moped och har självklart åkt A-traktor. Men jag har också haft många ungdomar som har haft det som största intresse och som lägger alla pengar de har på sina traktorer, och som får en fantastisk utbildning på köpet när de håller på med det här.

  Häst eller hästkrafter – samma sak

  I den allmänna uppfattningen finns ibland åsikten att A-traktorerna mest är i vägen och används till bus, vilket inte är grunden i berättelsen i Martina Ericsons bok.

  – Jag tror att många ser ner på motorburen ungdom. I min bok får man träffa Joel som är en helt vanlig kille som inte alls är ute efter bus utan som har som högsta önskan att få köra runt i sin A-traktror. Det är egentligen ingen skillnad mot att ha en häst. Det kostar nästan lika mycket.

  Boken är på 44 sidor. Men det hindrar inte Martina Ericson att jobba med både dramaturgi och spänning.

  Mer motorböcker på gång

  I sitt jobb med boken har hon tittat på många A-traktorer och sökt kunskaper i olika forum på internet. Men hon har också haft kontakt med ungdomar på skolan där hon jobbar.

  Boken ges ut på Nypon som profilerar sig som ett lättläst förlag. Hur har du jobbat med språket för att det ska bli så lättläst som möjligt?

  – Då jobbar man mycket med något som heter läsbarhetsindex som man kan använda för att räkna ut hur lättläst något är. Det handlar om att man ska ha en enkel meningsbyggnad. Och om man använder svåra ord arbetar man ofta med förklaringar i meningarna som beskriver vad det handlar om.

  Blir det fler motorböcker nu?

  – Ja, den förra boken jag skrev handlade om jakt och friluftsliv. Men jo, jag har en ide till en uppföljare som ska handla om Joel och hans epa. Men det är upp till förlaget om de vill ge ut den. Nu ska det bli kul att se vilken respons den här första boken kan få.

   Martina Ericson bor i Enköping och har nyligen gett ut boken Epa på annons.
  Martina Ericson bor i Enköping och har nyligen gett ut boken Epa på annons. FOTO: c3us

  LÄS OCKSÅ: Tänk på detta innan du tar A-traktorn till bilprovningenLÄS OCKSÅ: Sonen ertappades i A-traktorn – nu åtalas föräldrarna

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen