Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 16 november

  Nya kameralösningen som ska automatisera övervakningen av kor och grisar

  Solna

  Bättre djurhälsa, kostnadsbesparingar och möjligheten att utöka sin besättning. Det är några av fördelarna som lyfts fram med BMP Innovations intelligenta kamerateknik. Och den ska fungera på både gris och nöt.

   Bara inom mjölkindustrin finns en gigantisk marknad för nya automationslösningar, enligt Graham McCarthy, vd på BMP Innovation, här med den kameramodul som företaget utvecklar för mjölk- och köttproducenter.
  Bara inom mjölkindustrin finns en gigantisk marknad för nya automationslösningar, enligt Graham McCarthy, vd på BMP Innovation, här med den kameramodul som företaget utvecklar för mjölk- och köttproducenter. FOTO: Fredrik Stork

  Nyligen köpte Lely in sig i svenska BMP Innovation, ett företag med tre medarbetare som sitter i ett kontorshotell i Solna, och utvecklar nya kameratekniker för kött- och mjölkproducenter.

  Företaget har utvecklat en kameramodul som automatiskt söker upp kons öga för att mäta kroppstemperaturen. Men samma teknik kan även användas för att exempelvis följa tillväxten hos smågrisar.

  En enkel avläsning av kons öga är allt som behövs för att säkerställa om hon följer sin temperaturkurva. Om hon däremot avviker från vad som är normalt, flaggas hon i systemet så att djurskötaren kan ta ställning till om åtgärder behöver sättas in eller inte.

  – Detta är egentligen det bästa sättet att mäta temperaturen på utan att gå in i rumpan eller örat. Samma metod kan även användas på människor, men då är tekniken fortfarande väldigt mycket dyrare än en vanlig termometer, säger Graham McCarthy, vd och tekniskt utvecklingsansvarig.

   En enkel avläsning av kons öga är allt som behövs för att säkerställa kroppstemperaturen. Arkivbild.
  En enkel avläsning av kons öga är allt som behövs för att säkerställa kroppstemperaturen. Arkivbild. FOTO: Fredrik Stork

  Han och hans kollegor fick upp ögonen för jordbrukssektorn för några år sedan, när de satt och skissade på nya branscher.

  – Vi var några stycken med erfarenhet från militärindustrin och medicinindustrin, som satt och spånade kring om vi kunde bygga ett kamerasystem med hjälp av komponenter som tidigare hade varit för dyra att bygga in i den här typen av system.

  Utan någon praktisk erfarenhet eller koppling drogs de mer eller mindre in i jordbrukssektorn, vilket visade sig ha både för- och nackdelar. Fördelen var att de inte hade några förutfattade meningar om problemen, och hur man bäst löser dem. Men det skapade också nackdelar när de inte hade kunskap om lantbrukarnas arbetssituation.

  – Vi gick på lite för många möten med tjänstemän, politiker och akademiker i början, och fick nog för många intryck av vad de tyckte att vi skulle utveckla, i stället för att lyssna på vad lantbrukarna ville ha och vad de var beredda att betala.

  Här ligger hemligheten

  Kameraskåpet består dels av en RGB-kamera och en IR-kamera. Men hemligheten ligger i första hand i programvaran som processar bilderna.

  – Det vi automatiserar är inget nytt, utan det vi gör är att vi återför det djuröga som man hade förr när man hade ett fåtal kor, men som kanske inte funkar på samma sätt när man har hundratals djur.

   Kameran kan även användas för att övervaka tillväxten hos grisar. Men i princip skulle man även kunna se benproblematik, stress och mobbningstendenser.
  Kameran kan även användas för att övervaka tillväxten hos grisar. Men i princip skulle man även kunna se benproblematik, stress och mobbningstendenser. FOTO: BMP Innovation
   Kameramodulen består av en IR-kamera och en RGB-kamera. Om den ska säljas som hårdvara eller prenumerationslösning är fortfarande en öppen fråga.
  Kameramodulen består av en IR-kamera och en RGB-kamera. Om den ska säljas som hårdvara eller prenumerationslösning är fortfarande en öppen fråga. FOTO: Fredrik Stork

  En förhöjd kroppstemperatur kan i sin tur indikera allt från mastit till benproblematik och inflammationer, men kanske framför allt olika foderrelaterade sjukdomar där kon inte äter eller äter fel.

  – Vi har tack och lov inte de farligaste sjukdomarna i Sverige, men vi har kalvförlamningar, mastiter och förlamningar hos kor – inte lika mycket hos grisar. Men det är tre områden där vi har stora produktionsförluster. När vi pratar med ägare till stora besättningar så ser vi också att det är en stor utmaning att hålla koll på alla djur eftersom det är dyrt och tar mycket tid, säger Peter Åberg, som ansvarar för att sammanställa den djurrelaterade forskningen på området.

   Framför allt har kanadensarna forskat mycket på vad man kan utläsa utifrån kornas kroppstemperaturer, berättar Peter Åberg, som ansvarar för att gå igenom forskningen på området. "Vinsten med systemet ligger nog inte bara i att minska personal- och produktionsbortfallskostnader, utan kanske mest i att man också kan gå upp i djurantal med hjälp av systemet", säger han.
  Framför allt har kanadensarna forskat mycket på vad man kan utläsa utifrån kornas kroppstemperaturer, berättar Peter Åberg, som ansvarar för att gå igenom forskningen på området. "Vinsten med systemet ligger nog inte bara i att minska personal- och produktionsbortfallskostnader, utan kanske mest i att man också kan gå upp i djurantal med hjälp av systemet", säger han. FOTO: Fredrik Stork

  Primärkunderna är i första hand mjölkgårdar med 100 djur och uppåt, och i förlängningen även grisgårdar som vill kartlägga och mäta tillväxten hos smågrisarna under en kortare tid. Här handlar det snarare om att flytta runt kameran, eftersom det fortfarande är för dyrt att ha en permanent kamera i varje grisbox.

  – Man kan inte väga grisarna ner på grammet. Men man kan se om några blir jättesmå, och om vissa håller sig i hörnen, vilket i så fall kan vara en indikation på att de blir mobbade, och kanske till och med om någon är halt. Tar man bort dessa arbetsmoment får man tid över som kan användas till annat, säger Graham McCarthy.

  Målet är att lansera en provserie på 40-50 kameror nästa år, som ligger på en prisnivå under konkurrenternas övervakningslösningar.

  Att Lely nu satsar en halv miljon kronor för några procent av bolaget, kan ses i ljuset av att de är intresserade av tekniken.

  – Det vi ska göra nu är att validera produkten tillsammans med Lely för att titta på om tekniken, arkitekturen och allt runt omkring fungerar. Men vi ska också undersöka om det är en produkt som folk vill ha. Vi har redan samlat data från flera gårdar, men nu ska vi bygga upp detta på en ganska stor testgård, säger Graham McCarthy.

  Så funkar det

  I kameramodulen samverkar två olika typer av kameror, en RGB-kamera (alltså en vanlig film- eller stillbildskamera) och en IR-kamera. Temperaturmätningen med IR-kameran mot kons öga ska ge en felmarginal på under 0,2 grader på varje mätning. Men eftersom samma ko mäts nio gånger i sekunden i tre sekunder, och två gånger om dagen, kan man ändå snabbt få fram de intressanta förändringarna.

  Tekniken är helt ofarlig och kan även kompensera för exempelvis höga utetemperaturer. Ovanför en grisbox kan samma kamerasystem även läsa av grisarnas tillväxt.

  BMP Innovation AB

  Antal anställda: Tre, plus konsulter och timanställda.

  Omsättning: 4,7 miljoner kronor

  Resultat: -0,5 miljoner kronor

  Verksamhet: Utvecklar kameror som automatiserar processer inom mjölk-, nötkötts- och grisnäringen.

  Graham McCarthy om framtida utvecklingsmöjligheter: ”Häst är intressant, men samtidigt svårt eftersom det är en spretig bransch. Fågel är redan optimerad som den är, så där måste vi ha kommit längre och vara mer mogna.”

  Kuriosa: Begynnelsebokstäverna i BMP Innovation baseras på grundarnas efternamn, men skulle också kunna stå för Better Milking and Meat Products.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen