Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 april 2018

  BM fick säljas med tillstånd i diktaturens Spanien

  Den spanske diktatorn Francos regim ville helst se att de spanska lantbrukarna köpte spanska traktorer. Flera nya traktormärken skapades men en och annan svensk BM-traktor kom ändå in i landet tack vare specialtillstånd.

   BM:s traktorer kunde köpas med specialtillstånd. Katalanska lantbrukare kan berätta att den svenska traktorn räddade deras skördar.
  BM:s traktorer kunde köpas med specialtillstånd. Katalanska lantbrukare kan berätta att den svenska traktorn räddade deras skördar. FOTO: Niklas Larsson

  Lantbrukare i den spanska regionen Katalonien kan berätta att man än i dag pratar om hur den svenska BM-traktorn räddade deras skördar. Hos spannmålsodlaren Jordi Vicens Solá i Agramunt finns BM 350, en T 600 och en T 800. Köpta med specialtillstånd av Jordis släktingar. I området kan man se flera BM och att de har 30 000 timmar på mätaren är inte ovanligt.

  Den svenska traktorn är fortfarande omtalad och står för något som inte fanns att köpa fritt inom Spanien under diktaturen. Kvalitén på de svenska traktorerna ansågs också högre än för de spanska. Fernando Caldero Terrado i Corbins odlar frukt och till sin hjälp har han en BM 470. Även den importerad med specialtillstånd och traktorn har fått tjänstgöra i många år.

  Läs mer: I ATL:s traktorkalender hittar du massor av modeller

   När vi besökte Fernando Caldero Terrado i Corbins användes den här BM 470 Bison fortfarande i fruktodlingarna.
  När vi besökte Fernando Caldero Terrado i Corbins användes den här BM 470 Bison fortfarande i fruktodlingarna. FOTO: Niklas Larsson

  Ett exempel på vad som fanns att köpa inom landet är Fernandos MF 135 tillverkad av Ebro-fabriken i Barcelona. Under MF-dekalen står det Ebro. Traktormärket Ebro var ett inhemskt märke. Skapat av det spanska bolaget Motor Ibérica med egen tillverkning inom landet. Både Fordson och Massey-Ferguson blev inblandade i bolaget.

   Spannmålsodlaren Jordi Vicens Solá i Agramunt har en liten samling BM-traktorer på gården. Hans släktingar använde de i lantbruket och de fick ett gott rykte.
  Spannmålsodlaren Jordi Vicens Solá i Agramunt har en liten samling BM-traktorer på gården. Hans släktingar använde de i lantbruket och de fick ett gott rykte. FOTO: Niklas Larsson

  Spansk Ford

  Fordson fanns på plats i Spanien redan på 1920-talet. Efter en framgångsrik tid bryter det spanska inbördeskriget ut 1936. Planeringen för en ny fabrik stannar av. Efter att diktatorn Franco tagit makten i landet skulle staten ta del av styrningen i de industriella näringarna. Det motsatte sig Ford. Staten började då samarbeta med andra tillverkare som kunde tänka sig att samarbeta på det sätt som staten önskade. Men i början av 1950-talet erbjuder sig Ford i alla fall att etablera en traktorfabrik i Spanien.

   Den inhemska traktortillverkaren Motor Ibérica tog fram märket Ebro i samarbete med utländska tillverkare. Till utseendet liknar denna Ebro 160 en MF men skalet under är det en Fordson.
  Den inhemska traktortillverkaren Motor Ibérica tog fram märket Ebro i samarbete med utländska tillverkare. Till utseendet liknar denna Ebro 160 en MF men skalet under är det en Fordson. FOTO: Niklas Larsson

  Med stöd av Ford kunde Motor Ibérica i maj 1955 rulla ut den första egentillverkade traktorn. Den skulle kallas Ebro, vilket också är namnet på en spansk flod. Den nya traktormodellen kallade man Ebro 38 och som modell för den stod Fordson New Major E1A. Utvecklingen i England följdes och det rullade ut motsvarande Ebro-modeller.

  Dyr utveckling

  Men efter tio år avbröts samarbetet. Motor Ibérica fick gå på jakt efter en ny partner då det var dyrt att utveckla egna traktormodeller. Francos industriminister, Gregorio López Bravo, blev ansvarig för kontakterna mellan Motor Ibérica och Massey Ferguson. Samarbetet gick mycket bra då MF var intresserade av att öka sina marknadsandelar i Spanien. Ett för båda parter intressant avtal slöts som möjliggjorde tillverkning av dels MF-traktorer men också Ebro-traktorer i bolagets fabrik i Barcelona.

   Ebro-traktorerna stod ofta på verkstad menade de katalanska lantbrukare vi pratat med och just denna gjorde det vid vårt besök.
  Ebro-traktorerna stod ofta på verkstad menade de katalanska lantbrukare vi pratat med och just denna gjorde det vid vårt besök. FOTO: Niklas Larsson
   Fernando Caldero Terrados MF 135 tillverkades i en fabrik i Barcelona. Under MF-dekalen finns en dekal där det står Ebro.
  Fernando Caldero Terrados MF 135 tillverkades i en fabrik i Barcelona. Under MF-dekalen finns en dekal där det står Ebro. FOTO: Niklas Larsson

  Modellen Ebro 160 dök upp på marknaden 1967. Utseendemässigt en MF men tekniskt sett var det en Ebro Super 55 traktor med förlaga från Fordson. Nästa steg kommer 1970 med tekniska förbättringar och nya modeller. Eftersom Ebro och MF-traktorerna var olika skulle de särskiljas. Därför beslöt man att måla Ebro-traktorerna i blått. Modellerna 155E, 160E och 684E dyker upp på marknaden 1973. Samma år hade Motor Ibérica sålt 100 000 Ebro-traktorer i Spanien.

   Barreiros var ett annat spanskt traktormärke som i sin tur samarbetade med tyska Hanomag.
  Barreiros var ett annat spanskt traktormärke som i sin tur samarbetade med tyska Hanomag. FOTO: Niklas Larsson

  Nya serien på SIMA

  På SIMA-mässan i Paris 1978 visades den nya Ebro 6000-serien med Perkinsmotorer från en ny generation. MF sålde sedan sin andel i Motor Ibérica till Nissan år 1979. Från 1987 tog Nissan makten i bolaget som döptes om till Nissan Motor Ibérica. Under en period monterades Kubota-traktorer under namnet Ebro-Kubota. Traktortillverkningen upphörde 1994.

  Andra traktormärken som fanns var till exempel Barrerios (Hanomag), Motransa (Nuffield-Leyland) och Saca (International).

   Ebro-traktorerna tillverkades till 1994 och den sista tiden ägdes bolaget av Nissan.
  Ebro-traktorerna tillverkades till 1994 och den sista tiden ägdes bolaget av Nissan. FOTO: Niklas Larsson
   Ebro 6000-serien presenterades på Sima-mässan i Paris 1978. Under skalet fanns en Perkins motor.
  Ebro 6000-serien presenterades på Sima-mässan i Paris 1978. Under skalet fanns en Perkins motor. FOTO: Jordi Vicens Solá

  LÄS OCKSÅ: Så mycket klubbades Volvos värsting förLÄS OCKSÅ: Allt fler timmar på mätaren innan traktoraffär

  Spanien

  Spanska inbördeskriget var det inbördeskrig i Spanien som pågick 1936–1939 och som slutade med att Francisco Franco kom till makten som enväldig diktator. 36 års diktatur skulle följa. Franco dog i november 1975.

  Spanien är i dag ett i-land med den tolfte största ekonomin i världen efter nominell BNP och har en mycket hög levnadsstandard (23:e högsta Human Development Index), inklusive det tionde högsta livskvalitetsindexet i världen (2005).

  Spanien är medlem i FN, EU, Nato, OECD och WTO. Med en yta på 504 031 km² är Spanien det, efter Frankrike, näst största landet i Västeuropa och Europeiska unionen.

  Källa: Wikipedia

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen