Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 26 maj 2019

  Blått utmanar rött på såmaskinsfronten i Sverige

  Tyska Lemkens såmaskiner är inte vanliga i Sverige. Men med sin tolv meter breda såmaskin och sin bogserade rotorvariant för tuffa förhållanden tänker företaget ändra på detta.

  Solitair 12 är en såmaskin med 12 meters arbetsbredd. Maskinen kan fås med ett billavstånd på antingen 125 eller 150 millimeter. Ramen som såbillarna är infästa i, är uppdelad i två sektioner för att klara den stora arbetsbredden, men ska ändå kunna erbjuda ett jämnt billtryck över hela arbetsbredden.

  Såbillen är en så kallad dubbelskivbill, upphängd i en parallellogram, där djupkontrollhjulet bakom skivbillen bestämmer sådjupet. Djupkontrollhjulet återpackar även jorden direkt över utsädet för varje sårad. Billtrycket kan ställas steglöst från förarhytten upp till cirka 45 kilo per bill. Utmatning sker över åtta elektriskt drivna cellhjul som via fördelare ute på såaggregatet fördelar utsädet. Fläkten för matning av utsädet är hydrauliskt driven.

  – Det som kännetecknar såmaskinen är dess låga effektbehov. Det räcker under normala betingelser med en traktor på ungefär 170 hästkrafter, säger Mats Jönsson, försäljningsansvarig för Lemken i Sverige.

  Maskinen är givetvis särskilt intressant för de allra största arealerna men det finns en annan målgrupp som fått upp ögonen för den breda såmaskinen.

  – Av de fyra maskiner som hittills är sålda är ett par stycken sålda till ekologiska odlare, säger Mats Jönsson.

  I sitt sortiment har företaget även sin Compact-Solitair 9/600 KK, som är en sex meters bearbetande rotorsåmaskin. Längst fram sitter två-tre meters rotorharvar individuellt upphängda i en parallellogram där arbetsdjupet kan ställas hydrauliskt. Rotorknivarnas ena ände är fasad, vilket gör att den lättare kan kliva över stenar i jordytan. Rotationsriktningen på knivarna kan ändras, vilket gör kniven aggressivare då den arbetar med sin raka kant. Det kan vara lämpligt för bearbetning av såbädden i system med minimerad bearbetning.

  Direkt efter rotorharven följer en rad packarhjul av gummi, följda av en trapetsformad packarvals med en ring placerad exakt framför varje såbill.

  Billaggregatet är det samma som för Solitair 12 men med skillnaden att varje bill har individuell hydraulisk billtrycksreglering som tillåter att billtrycket kan ökas upp till 70 kilo per bill.

  – Det är en maskin som lämpar sig väl för sådd efter plöjning som system med minimerad bearbetning. Rotorharvens ställbara aggressivitet och arbetsdjup gör den väldigt anpassningsbar. Vill man bearbeta intensivare är det bara att minska körhastigheten lite, säger Mats Jönsson.

  Men smakar det så kostar det. Effektbehovet ligger på ungefär 50 hästkrafter per meter arbetsbredd.

  Som komplement finns även efterharvar som kan lyftas hydrauliskt på de båda maskinerna. Lemken har som filosofi att lämna markytan orörd efter såbillen. Djupkontrollhjulet bakom såhjulet packar och lämnar en profilerad markyta mindre känslig för erosion. Men vill man använda efterharven sänks den ner hydrauliskt och den snedställda formen gör att den mer stryker av än bearbetar markytan.

  – Varför riskera fröplaceringen med en efterharv när man gjort allt för att placera fröet rätt, säger Mats Jönsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen