Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 4 oktober 2018

  Biogasen ökar i Sverige

  Förbrukningen av biogas ökar i Sverige. Men produktionsökningen fortsätter inte att öka i samma takt, visar ny statistik.

  Enligt ny statistik från Energimyndigheten gick förbrukningen av biogas upp med 30 procent mellan 2016 och 2017. Samtidigt ökade produktionen av den miljövänliga gasen i Sverige enbart med 2,5 procent under samma period.

  Att användningen ändå ökar beror i första hand på att allt mer biogas importeras från Danmark. Totalt förbrukades omkring 2,9 terawattimmar biogas i Sverige förra året inom industrin och transportsektorn.

  Samtidigt fortsätter branschen att framhålla den subventionerade danska gasen som ett påtagligt problem, som bidrar till bristande lönsamhet inom delar av den svenska produktionskedjan. Bland annat bidrog lönsamhetsproblemen till att andelen biogas som uppgraderas till fordonsgas från svenska reningsverk sjönk under året.

  För att produktionen ska bli lönsam är branschen starkt beroende av att fler ska få upp ögonen för den samhällsnytta som biogasen ger, men branschen efterfrågar också en översyn av de subventioner som ger den danskimporterade gasen dubbla fördelar i form av danskt produktionsstöd och svenskt skattestöd.

  Bland annat framhåller LRF:s ordförande, i ett pressmeddelande, att det är bättre för miljön att köpa en bil som går på förnybar biogas än att köpa en elbil, om man ser till hela bilens livslängd från produktion och användning till skrotning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen