Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 17 augusti 2015

  Biodiesel spås öka i ny prognos

  Användningen av oljeprodukter i Sverige väntas minska de närmaste åren. Den främsta orsaken är en fortsatt minskad bensinanvändning. Samtidigt ökar användningen av biobränslen, visar Energimyndighetens senaste prognos.

  Den minskade bensinanvändningen beror på att försäljningen av bensindrivna bilar har minskat de senaste åren, medan försäljningen av dieselbilar har ökat.

  "Användningen av fossil diesel har legat relativt stilla de senaste åren och väntas göra det också under de närmaste två åren. Istället har den ökade efterfrågan på diesel i stort sätt kunnat täckas upp av biodiesel, i form av FAME och HVO", säger Alexander Meijer på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

  HVO ökar

  Det är framför allt användningen av HVO som kommer att fortsätta öka enligt prognosen, både som ren biodiesel och låginblandad i fossil diesel.

  Prognosen visar även att vindkraftens elproduktion ökar betydligt under 2015, med 4 TWh, till följd av fortsatt utbyggnad av vindkraften. Den fortsätter att öka även under de två kommande åren, men då i en betydligt lägre takt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen