Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 juni 2020

  Stordragaren från ungdomen nu i Bengts ägo

  Bengt Olofsson i Boden har nyligen lagt vantarna på en unik stordragare för sin tid, en Massey Ferguson 1250 från 1980.

   Massey Ferguson 1250 var en ovanlig stordragare på sin tid.
  Massey Ferguson 1250 var en ovanlig stordragare på sin tid. FOTO: KLARAVIK

  Traktorn har fortfarande inte kommit hem till gården. Men målet är att den ska användas i jordbruket efter genomgången service.

  Bengt Olofsson odlar årligen 17 hektar sättpotatis och berättar stolt att den troligtvis kommer att användas både till finåkning och som andratraktor på gården.

  Hur ska du använda traktorn?

  – När den kom ut kände jag att vi skulle behöva en extratraktor. Den är utmärkt att ha en harv till, och möjligtvis plöja lite.

  Måste byta hydraulpump

  Totalt brukar han 170 hektar jordbruksmark fördelat på 24 hektar spannmål, 75 hektar vall och olika trädor. Men det är utsädespotatisen som är basen i växtföljden.

  Det mesta på traktorn har hittills visat sig vara i gott skick förutom en hydraulpump, som troligtvis måste servas eller bytas.

  – Det här har varit en drömtraktor sedan man var ung. Vår lokala handlare hade en splitter ny sån ståendes hemma på gården på 1980-talet nånting. På den tiden var det här en stor traktor. Vi andra körde med 60-70 hästars-traktorer hemma.

  Budade hem på nätet

  Om det var ett visnings- eller kundexemplar kommer han däremot inte ihåg. Själv var han i övre 20-årsåldern ungefär.

  Auktionsaffären blev klar för några dagar sedan, och hittills har Bengt Olofsson bara hunnit beställa frakten hem. Själva transporten går från Sala till Boden – en nätt resa på 86 mil.

   Bengt Olofsson har köpt en unik Massey Ferguson 1250.
  Bengt Olofsson har köpt en unik Massey Ferguson 1250. FOTO: PRIVAT

  Vad vet du om traktorn?

  – Egentligen vet jag inte särskilt mycket mer än att den ser ut att ha mer hästar än den har. Den har 112 hästar och det krävdes sex cylindrar på den här tiden för att man skulle få ut den här effekten.

  Inte sett traktorn live

  I ATL:s Traktorkalender går det också att läsa att den ramstyrda modellen tillverkades mellan 1980 och 1981, och att den såldes i blott tio exemplar. Däcken är som synes lika stora fram som bak, och tjänstevikten låg på 6 275 kilo. Längden är 5 170 millimeter (övrig data hittar du här).

  Än så länge har Bengt inte sett hur hans auktionsobjekt ser ut i verkligenheten, men efter samtal med auktionsfirman och säljaren känner han sig trygg.

  – Det kan så klart kännas lite som att köpa grisen i säcken, men man får lita på de bilder och den video som finns. Normalt brukar de också skriva ut om det är några allvarliga fel på traktorerna.

   Maskinen är midjestyrd och har fyra lika stora hjul.
  Maskinen är midjestyrd och har fyra lika stora hjul. FOTO: KLARAVIK

  I huvudsak till jordbruket

  Med lite putsning kan det säkert också bli en och annan veteranträff i Norrbotten. Bengt Olofsson räknar med att han har sex mil enkel väg till närmaste större arrangemang, och då kommer han troligtvis rulla upp den på trailer. Vill man så skulle man alltså kunna kalla det för en kombinationsaffär, men Bengt Olofsson är noga med att påpeka att den i första hand är tänkt för jordbruket.

  Med 161 000 kronor i slutpris blev affären till slut både klubbad och klar, men Bengt Olofsson har svårt att avgöra om priset var bra eller dåligt. Med tanke på hur få objekt som kommer ut, är det svårt att säga vad som är en rimlig summa, säger han.

  Men helt klart ska det bli spännande att få hem traktorn, serva upp den och se vad den går för. Bengt Olofsson säger att han räknar med att göra enklare saker själv och sen leja bort mer komplicerade saker som service av motor och låda vid behov.

   Bengt Olofssons köp är omlackerat, och det mesta ska vara i gott skick.
  Bengt Olofssons köp är omlackerat, och det mesta ska vara i gott skick. FOTO: KLARAVIK

  Den säregna designen då, vad säger du om den?

  – Det är det man har fallit för, midjestyrning och det. Den ser ut som en prärietraktor fast i miniatyr. Men den kan inte ha fått något större genomslag eftersom den var ganska kortlivad.

  Hoppas på regn

  Våren och försommaren i Boden har hittills varit fin, och alldeles nyligen har den första tidiga potatisen börjat titta upp. Sista månaden räknar han med att gården har fått ungefär 25 millimeter regn.

  – Det finns visst hopp, men vi skulle behöva mer regn. Som tur är ska det komma lite nu lagom till midsommar och om inte annat så brukar det ju alltid komma regn lagom till höskörden, säger Bengt Olofsson och skrattar.

   Lite finputsning kan det bli, men målet är i första hand att traktorn ska användas i jordbruket.
  Lite finputsning kan det bli, men målet är i första hand att traktorn ska användas i jordbruket. FOTO: KLARAVIK

  Fakta: Massey Ferguson 1250

  6-cylindrig vattenkyld 4-takts direktinsprutad dieselmotor, hytt med värme och defroster, ramstyrd 4WD med 4 lika stora hjul MF-1250 har sålts i ca 10 ex.

  Grundpriset 1980 är okänt.

  Max effekt: 73 kW

  Däck fram och bak: 16.9×34/8

  Tjänstevikt: 6 275 kg

  Framvikt: 4 100 kg

  Bakvikt: 2 175 kg

  Oljemängd hydraulsystem: 33 liter

  Bränsletank: 318 liter

  Källa: Traktorkalendern (Se länk för mer info)

  FOTO: KLARAVIK
  FOTO: KLARAVIK
  FOTO: KLARAVIK
  FOTO: KLARAVIK
  FOTO: KLARAVIK

  Min maskin

  Nytt eller nött spelar ingen roll. Har du en traktor, skogsmaskin, lastare eller något annat du tror kan intressera våra läsare? Tipsa ATL på red@atl.nu.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen