Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 januari 2018

  Bättre sikt med nya skotarljus

  Genom att rikta om belysningen i skotaren har Skogforsk kommit fram till att maskinförarnas arbetsmiljö kan förbättras ytterligare.

  Bra ljus kring skotaren är många gånger nödvändigt för att underlätta arbetet när mörkret faller på. Historiskt har skotarnas huvudljuskälla varit placerade på maskinen, ofta direkt på hyttaket, men ibland även på de inre delarna av kranen.

  Led-tekniken har dock möjliggjort fler alternativa placeringar, och det är dessa som Skogforsk har velat undersöka. I Skogforsks försök förändrades belysningen på tre punkter. För det första monterades en svagare belysning upp på hyttaket för att enbart belysa själva grinden. Detta gjordes huvudsakligen för att minska störande blänk och reflexer. Samtidigt monterades det även in en belysning i grindstommen som riktades ut över lastutrymmet.

   Grindens lampor riktades ut mot sidorna för att få större spridning på ljuset.
  Grindens lampor riktades ut mot sidorna för att få större spridning på ljuset.

  För att förbättra belysningen ytterligare över lastutrymmet monterades det dessutom två starka lampor på kranens huvudarm, samt en lampa längst upp på vipparmen som skulle belysa området framför gripen. Tanken med den sistnämnda åtgärden var att ta bort skuggor som annars skulle kastas bakom gripen.

  Försöksbelysningen utvärderades sedan av två maskinförare.

  – Kombinationen av mindre ljus på grinden, och lamporna på kranen upplevdes som den mest påtaliga förbättringen. Däremot tyckte de att belysningen på vipparmen var av minst betydelse även om den fungerade på det sätt som det var tänkt, säger projektledaren Martin Englund på Skogforsk.

  Han beskriver sammantaget försöket som lyckat.

  – Det har varit ett intressant projekt där vi har använt befintlig teknik för att åstadkomma något som upplevs som bättre. Utvecklingsprojektet har redan sått frö hos tillverkarna.

  Studien visar dessutom att led-lamporna som monterades direkt i grinden klarar av de stötar och vibrationer som de utsätts för. I skrivande stund har dessa lampor fungerat i över tio månader.

  Kan det finnas anledning att rikta om belysningen även på befintliga maskiner?

  – Ja, jag tror det. Att belysa grinden mindre kan vara positivt i sig. Att montera lampor i grinden är däremot krångligare, men vi gjorde det tillsammans med en verkstad så det är möjligt för fler som är intresserade. Har man besvär med ljusförhållandena när man kör maskin kan det säkert finnas anledning att testa detta.

   Pilen till vänster visar lampan på ovansidan av vipparmen. Den högra pilen visar den ena av de nya lamporna på huvudarmen.
  Pilen till vänster visar lampan på ovansidan av vipparmen. Den högra pilen visar den ena av de nya lamporna på huvudarmen.
   Genom att minska belysningen som kastas mot grinden från hyttaket minskades också störande blänk och reflexer.
  Genom att minska belysningen som kastas mot grinden från hyttaket minskades också störande blänk och reflexer.

  SE OCKSÅ: ATL TV: Han kör med en ”krympt Blondin”SE OCKSÅ: ATL tv: Han kör skotare med dubbelvagnLÄS OCKSÅ: Starkare kran från RottneLÄS OCKSÅ: Kraftiga skillnader i pris för att laga skogsmaskin

  Relaterade artiklar

  Till toppen