Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 mars 2019

  Bättre gödselgivor med ny vågcellsspridare

  Ska man vara med på marknaden måste man ha den senaste tekniken. Det menar Anders Lennardsson som nyligen har investerat i två nya vågcellsspridare. Valet föll på två nya ekipage från Göma Streumaster – han blev en av de första kunderna med företagets nya spridarteknik.

   Ekipaget lastar upp till 18 kubikmeter, och är utrustat med kantspridningsutrustning och vågceller som ger möjlighet att sprida gödseln med stor precision.
  Ekipaget lastar upp till 18 kubikmeter, och är utrustat med kantspridningsutrustning och vågceller som ger möjlighet att sprida gödseln med stor precision. FOTO: Privat

  Totalt har Lennardssons maskinstation investerat närmare två miljoner kronor inför spridningssäsongen som börjar på allvar nu i mars. Efter att ha varit runt och kollat på flera olika fabrikat föll valet till slut på två nya vågcellspridare från Streumaster, som har möjlighet att sprida kalk och fastgödsel med hjälp av styrfiler som baseras på traktorns gps-position.

  Tack vare tekniken kan lantbrukskunder som vill variera sina kalk- och kvävegivor med större precision, och lägga ut mer kväve i områden med underskott och tvärt om. Just möjligheten att spara gödsel är något som efterfrågas av allt fler.

  – Det kommer bli väldigt intressant framåt när man ska spara så mycket som möjligt och inte lägga ut mer än det behövs, säger Anders Lennartsson, som utgår från Hörbytrakten och arbetar över stora delar av Mellanskåne.

   Anders Lennardsson är en av de första som har investerat i den nya spridartekniken från Streumaster.
  Anders Lennardsson är en av de första som har investerat i den nya spridartekniken från Streumaster. FOTO: Privat

  Att valet föll på just Streumaster hänger delvis samman med att maskinstationen har haft en bra kontakt med återförsäljaren sedan tidigare.

  – Vi föll för servicen, och att spridaren beskrivs som ett bra hopplock där man har tagit det bästa från konkurrenterna, och att den verkar vara rejäl. Det passar oss bra, säger Anders Lennartsson.

  Jämnare spridning

  Med en total prislapp på 950 000 kronor per ekipage uppgår investeringen till omkring 10 procent av omsättningen. Men det är ändå en kostnad som man får ta, resonerar Anders Lennardsson.

  – Man tänker miljömässigt, att man inte vill gödsla mer än nödvändigt för då blir det bara kostnader, och så tänker man på hönsgödseln som har höga kväve- och nitrathalter där vågcellerna gör att man kan sprida mycket jämnare.

  Lastkapaciteten uppgår till 18 kubikmeter medan spridningsbredden är upp till 24 meter. Men en kantspridningsutrustning, som med fördel kan användas längs med vattendrag och fältgränser, finns också att tillgå i den utrustningsnivå som Lennardsson har valt. Styrfilerna infogas i sin tur enkelt i datorsystemet via USB.

  – Den har en jättefin spridningsbild på upp till 24 meter, och en fin precision. Det är det som är de starka argumenten, men också en bra däckutrustning och en bra viktfördelning mot traktorn.

  Enligt Anders Lennardsson är det allt fler kunder som efterfrågar tekniken, även om det fortfarande finns många lantbrukare som bara vill sprida sin gödsel på traditionellt sätt.

  – För många är gödsel bara något ont som kostar pengar, men vi märker också att det finns en större efterfrågan på större gårdar där man räknar kronor och ören, och där det inte går att komma med gamla grejer. Ska man vara med på marknaden måste man ha den senaste tekniken, säger han.

   ”Ska man vara med på marknaden måste man ha den senaste tekniken”, säger Anders Lennardsson som driver maskinstation utanför Hörby i Skåne.
  ”Ska man vara med på marknaden måste man ha den senaste tekniken”, säger Anders Lennardsson som driver maskinstation utanför Hörby i Skåne. FOTO: Privat

  Fakta: Streumaster KW 118

  Fastgödselspridaren Streumaster KW 118 är framtagen speciellt för återförsäljaren Göma och började tillverkas under 2018. Spridaren är utrustad med ett vågsystem och har möjlighet att använda styrfiler och styra redskapet både via extern terminal och ISO-BUS. Den specialbyggda modellen är framför allt något längre än de modeller som företaget har tillverkat tidigare, vilket ska göra den lättare och snabbare att lasta. Lastkapaciteten uppgår till 18 kubikmeter.

  På marknaden finns i dag flera modeller som är utrustade med vågceller. Förra året tittade ATL närmare på Tebbe MS 140. Läs reportaget här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen