Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 6 december 2016

  Backar från arbetsmiljökrav

  Många hästanläggningar trodde att de skulle få ställa sina fyrhjulingar för gott efter att Arbetsmiljöverket hade synpunkter på användningen. Men nu backar myndigheten delvis från sina tidigare krav.

   Fyrhjulingar är inblandade i många olyckor, och har tidigare lett till att Arbetsmiljöverket har haft synpunkter på hur anställda har använt fordonen. Nu kommer myndigheten med nya besked.
  Fyrhjulingar är inblandade i många olyckor, och har tidigare lett till att Arbetsmiljöverket har haft synpunkter på hur anställda har använt fordonen. Nu kommer myndigheten med nya besked. FOTO: Magnus Wilson

  Täby Ryttarcenter är en av de anläggningar som har fått ställa sina fyrhjulingar, rapporterar tidningen Ridsport. Ridcentret ville inte lägga tusentals kronor på förarutbildningar för sina anställda utan valde i stället att ta till traktorn för att utföra relevanta arbetsuppgifter.

  Dialogen mellan hästnäringen och Arbetsmiljöverket har nu resulterat i att myndigheten har skrivit om sina krav. Förändringen innebär att arbetstagare får köra fyrhjulingar på plan mark eller vägar om föraren kan styrka att han eller hon har behörighet att köra fordonet. Exempel på dokument som styrker behörigheten är exempelvis ett förarbevis eller ett B-körkort som är utfärdat före den 1 januari 2000 eller tidigare, skriver tidningen.

  Även minderåriga kan få köra fyrhjuling, om barnen har dokumenterad utbildning och tillstånd från sin vårdnadshavare. Arbetstagare som kör i terrängen, exempelvis i hagar, ska dock ha förarbevis för terränghjuling.

  Relaterade artiklar

  Till toppen