Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 27 februari

  Nya stalltvätten gör rent hus i fågelstallarna

  Paris

  Franska Babaud är en tillverkare som har ett långt ifrån renodlat modellprogram. Med allt från skogsvagnar till vedmaskiner och klyvar i repertoaren laddar företaget nu om med något så udda som en tvätt för djurstallar.

   Den blänkande metallformationen i blickfånget på bilden utgör det nedre tvättaggregatet som kan användas för att spola av exempelvis stallinredningar.
  Bild 1/2 Den blänkande metallformationen i blickfånget på bilden utgör det nedre tvättaggregatet som kan användas för att spola av exempelvis stallinredningar. FOTO: Fredrik Stork
   Med tvättarmen på 4,5 meter är det enkelt att tvätta av innetak och stallinredningar.
  Bild 2/2 Med tvättarmen på 4,5 meter är det enkelt att tvätta av innetak och stallinredningar. FOTO: Fredrik Stork

  Mångfald behöver som bekant inte vara något negativt så länge maskinerna håller vad de lovar. Med sin senaste skapelse, som går under namnet Lavicole, lovar företaget att maskinen bokstavligen ska göra rent hus i fågelstallarna.

  Den utfällbara armen är 4,5 meter lång och kan ställas i en rad olika vinklar för att uppnå önskat tvättresultat. Under driften förs stalltvätten fram med hjälp av en joystick. Fullt regnställ lär därför vara att föredra då det ser blött ut i företagets demonstrationsvideo.

  Anpassningsbar tvättunnel

  Bland finesserna märks bland annat ett ställbart nedre tvättaggregat, en så kallad tvättunnel, som kan anpassas i bredd för att spola av exempelvis stallinredningar och fodertråg i samma takt som maskinen rullar fram.

  Framdriften sköts i sin tur av en bränsledriven Hondamotor.

  Arbetskapaciteten ska vara tillräckligt hög för att tvätta av ett tusen kvadratmeter stort kycklingstall på tre timmar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen