Skönt med tumvärme – men problem i uppförsbacke
Skön värme i handtagen. Men problem i uppförsbacken. Det upplevde ATL:s ATV-expert Per Johansson när han testade Can-ams Outlander 570.
Kanadensiska Can-am har en imponerande line-up, för arbete finns modeller från 450 upp till 1 000 kubik, plus side-by-side och sexhjulingar.
Men den Outlander 570 med V-twinmotor och måttliga 48 hästkrafter, som vi provkört, fungerar bra för både arbete och fritid.
Den vanliga hög- och lågväxeln är kompletterad med ett elektriskt sport- och workläge, vilket Per Johansson lärt sig uppskatta när han haft maskinen på prov hemma på skogsgården norr om Åseda.
– Det är ganska stor skillnad, när man stryper den i arbetsläget är den fortfarande stark, men inte så rapp. Men just när vi är ute i skogen med vagnar så kan den nog passa väldigt bra, säger han.
– Och när det är rekreationskörning så kan vi trycka på sportläget, det tyckte jag var jättebra.
Han har dock haft lite problem med att den vanliga spaken till hög-, låg- och backväxel.
– Jag har upplevt den som lite kinkig ibland. När man har kommit uppför eller nedför har det varit lite svårt att få i växlarna.
En plump i protokollet var att det under provkörningen hände något märkligt vid start i uppförsbacke.
– Den kom inte riktigt igång, det kändes som att den slirade på remmen, det kom lite blårök av den, berättar Per Johansson, som aldrig upplevt något liknande med en variatormaskin.
– Vi har testat dem i alla möjliga lutningar innan, men just den här hände det med.
Variatormaskiner kan ge upphov till störande motorbuller när man kör i vanlig marschfart med onödigt högt varv. Men Outlanderns CVT är bra.
– Jag upplever inte ljudvolymen så jättehög. Det har varit ett problem med andra maskiner.
På minussidan i övrigt är backspeglarna på traktorregisterade maskiner, som är så trångt placerade att en fullvuxen karl inte ser annat än sin egen jacka i backspeglarna. Och så saknar Per Johansson en höger handbroms, och skydd för damasker och drivaxlar.
– Det tycker jag är synd, det borde man ha på en arbetsmaskin, för får vi ett hål på en damask så har vi lite arbete framför oss.
Per Johansson ifrågasätter också varför hasplåten inte är av metall utan av plast.
– Jag är lite rädd att det kan spricka på vintern när det blir kallt.
Både bukskydd av metall och andra skydd går dock att köpa till. Det finns mycket utrustning att välja till när man köper en Can-am, vilket göra att priset stiger.
På plussidan framhåller Per Johansson det stora lastfacket på 11 liter som är integrerad i bakvagnen, den bra utskjutna dragkroken och den fantastiska belysningen på 70 watt.
– Den är nog den bästa av allihopa vi har provat, den funkar jättebra.
Bensintanken är bäst i klassen för arbetsmaskiner, över 20 liter går i. Kanadensaren tar också tyngre last på pakethållarna bak och fram än konkurrenterna.
Och så har Can-am en skön detalj så här på vintern. Värme i handtag, och tumgasen.
– Tummen och händerna är lite utsatta, kan man då få den med både tumvärme och handtagsvärme så är det fantastiskt. En del kommer till och med sittdynevärme, det är skönt att den alltid är torr när man sätter sig.
Fakta: Can-am Outlander XU 570
Motor: Åttaventilers SOHC Rotax V-Twin
Volym: 570 cm3
Effekt: 48 hk
Bränslevolym: 20,5 L
Styrning: Trestegsservostyrning (DPS)
Fjädring fram: Dubbla a-armar, 22,9 cm fjädringsväg
Fjädring bak: TTI-fjädring 22,4 cm fjädringsväg
Mått och vikt
Längd: 2 210 mm
Bredd: 1 168 mm
Höjd: 1 240 mm
Hjulbas: 1 295 mm
Markfrigång: 292 mm
Vikt: 319 kg
Maxlast fram: 54 kg
Maxlast bak: 109 kg
Dragkapacitet: 590 kg
Plus
Stort förvaringsfack
Stor bensintank
Bra maxlast
Minus
Metallbukskydd är tillval
Avsaknad av handbroms på högersidan
Skydd för damasker är tillval
Pris: Från 81 520 kronor, ex moms, terrängregistrerad.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.