Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 januari

  ATV-ägare får rätt om förmånsskatt

  Att fyrhjulingar ska räknas som en förmån för företagare är inte så klart som Skatteverket hävdat. Nu har kammarrätten i Stockholm hävt ett beslut och ger företagaren rätt.

   Förmånsbeskattning kan göra att ATV:n blir en dyr affär.
  Förmånsbeskattning kan göra att ATV:n blir en dyr affär. FOTO: Torbjörn Esping

  I flera fall de senaste åren har Skatteverket påfört mycket höga förmånsvärden på företagare med aktiebolag som har fyrhjulingar i sina verksamheter. Inte utifrån att de faktiskt har använt maskinerna privat, utan för möjligheten att göra det.

  Det har skett även om maskinerna varit registrerade som terrängfordon. De går många gånger inte att använda privat om föraren inte bryter mot terrängkörningslagen. Dessutom har man inledningsvis vid flera fall bedömt förmånsvärdet lika högt eller högre per år än vad maskinen kostat i inköp.

  Vid de ärenden som omprövats och överklagats har förmånsvärdet satts ner avsevärt, men inte helt tagits bort. Tills nu, vill säga.

  ”Ett genombrott”

  I det senaste ärendet som kammarrätten i Stockholm avgjorde förra veckan gick man i princip helt på företagarens linje.

  – Det här är ett genombrott, säger det juridiska ombudet Urban Rydin på Ludvig & Co.

  Det var en företagare i Uppland som använde sin fyrhjuling i sin verksamhet för att kunna transportera materiel på byggarbetsplatser. Skatteverket beslutade att fyrhjulingen skulle beskattas som förmån. För att beräkna förmånsvärdet kollade Skatteverket vad det kostade att hyra en fyrhjuling i Stockholms skärgård, och hamnade då på 87 360 kronor per år i förmånsvärde. Maskinen hade 2016 kostat 109 000 kronor i inköp.

  – Många orkar, kan eller vågar inte gå emot. Då blir detta fullständigt vansinniga beslut, säger Urban Rydin.

  Företagaren tog juridisk hjälp och vid omprövningar hos Skatteverket sänktes förmånsvärdet först till 28 800 kronor och sedan till 6 000 kronor.

  Lyssnade på argument om terrängregistrerade fordon

  Urban Rydin har med stöd från LRF drivit flera liknande fall, som han anser är principiellt viktiga. Han tog även detta först till förvaltningsrätten, som gick på Skatteverkets linje, och sedan till kammarrätten som helt avvisade förmånsbeskattning i det här fallet.

  Kammarrätten lyssnade på argumenten om hur terrängregistrerade fyrhjulingar får och inte får användas. Terrängkörningslagen sätter i princip stopp för all körning förutom på enskilda vägar, i jord- och skogsbruk och vid hämtning av vilt vid jakt.

  Företagaren i det här fallet hade varken jordbruksmark, skog eller jägarexamen. För att använda en sådan maskin privat krävdes alltså att han skulle behöva begå lagbrott. Kammarrätten anser att mannens möjligheter att använda fyrhjulingen är så små att någon förmånsbeskattning inte är aktuell.

   Enligt den nya domen är det tydligt att varje företagares unika situation spelar roll för beskattningen.
  Enligt den nya domen är det tydligt att varje företagares unika situation spelar roll för beskattningen. FOTO: Shutterstock/TT

  Det som också är tydligt i domen är att varje företagares unika situation spelar stor roll. Det är möjligt att han inte vunnit om han varit jägare eller haft mark där han kunnat använda maskinen privat.

  – Jag tror det hade varit svårare. Då hade han haft större möjligheter att använda den. Men det vet vi inte, det blir en hypotetisk diskussion, säger Urban Rydin.

  Det de olika liknande fallen också visar är att det kan vara lönt att överklaga.

  – Det är jätteviktigt om man får orimligt höga förmånsvärden att inte acceptera det.

  Nu har Skatteverket två månader på sig om man vill överklaga. Urban Rydin tror att det hade varit bra att få klarhet kring förmånsbeskattningen av fyrhjulingar med ett prejudikat i Högsta förvaltningsdomstolen

  – Vad vi fått veta med kammarrättsdomen är att det inte gäller i alla fall, men det finns ju kammarrättsdomar som säger tvärtom.

  LÄS MER OM ATV OCH SKATTVarning: Fyrhjuling kan ge lantbrukare skattesmällATV bedöms som fritidshus av SkatteverketFortsatt risk för skattesmäll för ATV-ägare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen