Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 april

  Åtta saker du inte visste om Sveriges traktorer

  Bara fyra procent av det senaste decenniets nyregistrerade traktorer är skrivna på kvinnor, medan 60 procent ägs av män. Decenniets traktorfärg är röd och de direktimporterade traktorerna är oftast mellan 10-20 år gamla.

  ATL har tagit en titt i Transportstyrelsens fordonsregister och hittat saker vi tidigare inte visste om Sveriges traktorer.

   I fjol registrerades 292 traktor B, traktorer av snabbare typ som får gå i 50 km/h.
  I fjol registrerades 292 traktor B, traktorer av snabbare typ som får gå i 50 km/h. FOTO: Hans Dahlgren

  Färg

  Olika nyanser av rött har varit den mest populära färgen på traktorer under det senaste decenniet, tätt följd av de gröna nyanserna från olika märken. Om vi ska titta på trender kan man konstatera att rött har haft en svag nedgång, medan grönt gått upp lite. Bland bubblarna finns svart och möjligtvis vitt. De bruna traktorerna var i början av decenniet uppe på ett 20-tal per år, men trots att smutsen inte syntes lika bra så slog aldrig den färgen riktigt.

  Traktor B

  De första jordbrukstraktorerna av den snabbare typen traktor B (50 km/h) registrerades 2017. Sedan dess har de legat på omkring 10 procent av den totala registreringen, med antydan till en svag ökning varje år. John Deere är det märke som med god marginal ligger i topp när det gäller registreringar av traktor B.

  Ägande

  Bara drygt fyra procent av de traktorer som nyregistrerats de senaste tio åren har idag kvinnliga ägare. Ju nyare traktorerna är i desto större grad ägs de av bolag.

  Den traktor som haft flest ägare, av dem som registrerats i Sverige under de senaste tio åren, är en Case IH 7250 av 2000 års modell. Den privatimporterades och registrerades i Sverige 2010 och har sedan dess haft 12 ägare. Medel ligger på 1,85 ägare.

   John Deere 6155R ligger i topp bland årtiondets mest köpta traktorer.
  John Deere 6155R ligger i topp bland årtiondets mest köpta traktorer. FOTO: Fredrik Thunberg

  Direktimport

  Den egna importen av traktorer har varit på nedgång, men förra året kunde man ana ett litet trendbrott. Under första halvan av decenniet var det John Deere som var mest populär att importera, oavsett ålder på traktorn. Sedan tog Valmet-traktorerna över topplistan, men totalt över tio år är det ändå John Deere som är vanligast.

  Av de 2 140 traktorer som direktimporterats de senaste tio åren kommer 1 720 stycken från ett annat EU-land och 420 från ett land utanför EU. När det gäller import från ett EU-land är John Deere det vanligaste märket. För import från land utanför EU är gamla Valmet vanligast.

  Den äldsta traktorn som direktimporterats de senaste tio åren är en Lanz Eilbulldog från 1938.

  Bara fyra av traktorerna var från 50-talet eller äldre, fyra från 60-talet, 30 från 70-talet, 296 från 80-talet, 409 från 90-talet, 752 från 00-talet och 617 från 2010-talet.

  Effekten ökar

  På tio år har genomsnittstraktorn gått från 131 till 169 hästkrafter. I snitts har det nyregistrerats 466 690 hästkrafter per år, med en rejäl topp 2011 och en dipp 2015.

  Ovanligt med leasing

  I februari i år var 37 procent av dessa traktorer registrerade som kreditköp. När det kommer till leasing är det fortfarande ganska ovanligt. Bara 2,6 procent var registrerade som leasade och här sticker John Deere ut som den mest leasade traktorn.

  Försäkringsbolag

  Kanske inte helt oväntat har de olika bolagen inom Länsförsäkringar tillsammans försäkrat flest traktorer.

   Frågan är ifall Valtras nya G-serie, som är en mindre traktor fullmatad med elektronik och digital teknik, kommer att bli lika populär som A-serien.
  Frågan är ifall Valtras nya G-serie, som är en mindre traktor fullmatad med elektronik och digital teknik, kommer att bli lika populär som A-serien. FOTO: Hans Dahlgren

  Modeller

  Decenniets populäraste traktorserie, Valtra A, tar naturligtvis topplaceringarna. Om man ändå vill hamna högt så hjälper det att inte byta modellbeteckning. På det sättet kniper Fendt 724 Vario tredjeplatsen med nyregistrerade traktorer under alla tio åren.

  Om siffrorna

  Tabellerna utgår från de 32 431 traktorer över tre tons totalvikt som nyregistrerats i Sverige de senaste tio åren (2011–2020) och fortfarande fanns i Transportstyrelsens fordonsregister i februari i år.

  I statistiken ingår också direktimporterade traktorer som registrerats i Sverige för första gången, oavsett årsmodell. Vissa traktorer, exempelvis terminaltruckar och teleskoplastare är borttagna. Detta gör att siffrorna kan skilja något från den offentliga statistik vi i vanliga fall redovisar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen