Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 18 februari 2019

  Växtodlingsprogram flätas samman med AI

  Artificiell intelligens och ogräsrobotar i all ära. Men för att tekniken ska få effekt måste den troligtvis även flätas samman med de befintliga växtodlingsprogrammen. Ett projekt som vill förena just detta är det danska forskningsinitiativet Robo weed maps.

  Inom forskningsprojektet Robo weed maps arbetar utvecklarna med att ta fram ny teknik som ska känna igen och behandla ogräs med rätt medel och rätt dos för att uppnå önskad effekt. Målet är att reducera användningen av herbicider med upp till 80 procent.

  Projektet startade 2017 och är ett samarbete mellan fem aktörer i lantbruksbranschen och ett universitet. I projektet, som löper över fyra år, ingår flera namnkunniga företag och institutioner, som robotföretaget Agrointelli, Aarhus universitet och Datalogisk som bland annat utvecklar växtodlingsprogrammet Näsgård.

  Visar på en karta

  Robotlösningar som dödar ogräs är inget nytt även om de ännu inte har nått sitt kommersiella genombrott. Däremot pratas det mycket lite om kopplingen till växtodlingsprogrammen. Här vill Datalogisk bidra genom att utveckla en onlinelösning där lantbrukaren ska kunna styra sin ogräsbekämpning utifrån variabler som minsta möjliga preparat, och samtidigt få ogräsarter och insatser visade på en karta. För utvecklarna i branschen har detta varit en vision i flera år. Men hittills har det inte varit praktiskt genomförbart på grund av avsaknaden av data.

  Förutom att ta fram ogräskartor bygger projektet även på utveckling av en högteknologisk kamera med tillhörande AI-modell, igenkänning av upp till 100 olika ogräsarter, optimering av bekämpningsstrategier, framtagning av styrfiler och optimering av sprutteknologier med injektion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen