Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 30 juni 2019

  Experten: Bullermät för bästa effekt

  På marknaden finns det många produkter som skyddar hörseln, och vissa gör det bättre än andra. För att få ett fullgott skydd kan det ofta vara en god idé att mäta upp hur högt bullret är, säger arbetsmiljöexperten Torsten Ivarsson till tidningen Lantmannen.

  – Den viktigaste aspekten är att man ska vara väldigt rädd om sin hörsel. Överanstränger vi den bränner vi hörselceller som aldrig återbildas. I dag finns det många bra hörselskydd, även med medhörning som tar bort de värsta ljudet och som gör att man faktiskt kan kommunicera och samtidigt skydda hörseln, säger Torsten Ivarsson, arbetsmiljöexpert på Gröna arbetsgivare och Säker arbetsmiljö.

  För att prova ut kåpor som skyddar under alla förhållanden rekommenderar Torsten Ivarsson i grunden alla arbetsplatser att mäta upp hur högt bullret är och vilken typ av oljud som genereras från maskiner och andra anläggningar.

  – Har man satsat på en ny spannmålstork så tycker jag att det ska ingå en mätning av bullernivån för de som jobbar i verksamheten, säger han.

  När slarvas det mest?

  – Det har blivit bättre än det var, och den unga generationen av lantbrukare är i högre grad intresserade av att bära skyddsutrustningen. Det är alltid en god idé att skydda sig, även om man har en hörselskada och påstår att man är så gammal att man tror att det inte är någon vits.

  Bland annat slarvas det fortfarande under traktor- och maskinkörning, även om många hytter i dag är så välisolerade att kåporna egentligen inte ska behövas. Andra slarvar genom att ta av hörselskydden tillfälligt för att svara i telefon, vilket också är vanskligt. Detta dilemma kan dock byggas bort nästan helt med moderna hörselskyddsvarianter.

  – Det finns tre skyddsklasser, där skyddsklass ett omfattar tunna kåpor och gula proppar. I jordbruket använder man ofta hörselkåpor klass två som tar bort 30 decibel. Sen finns det skydd som är utformade speciellt för flygplatser som skyddar upp till 130 decibel.

  Detta är en artikel ur nr 6/2019 av tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen