Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 14 januari 2019

  Är det här världens effektivaste vildsvinsfälla?

  Här ställs frågan på sin spets, och kanske är det här ett av världens effektivaste sätt att fånga vildsvin på. Filmen, som just nu cirkulerar i sociala medier, visar hur vildsvinen effektivt fångas in när en stor ringformation fälls ner runt hela flocken på bara några sekunder.

  Men fällan från Boar Buster väcker också frågetecken. Hur human är den och vad händer om fällan råkar krossa ett djur i samband med att den fälls ner? Den korta filmsekvensen visar dessutom att djuren får panik och att de springer rakt in i ringformationen sekunderarna efter att den släpps ner.

  Kostar en miljard

  Enligt företaget bakom produkten är fällor som dessa dock nödvändiga för att få ner populationerna. Företaget hänvisar bland annat till forskning som visar på att 75 procent av stammen måste bort i USA för att kompensera för vildsvinens höga reproduktionsförmåga.

  Men även i Sverige orsakar djuren som bekant stora problem, och här visar siffror från SLU att vildsvinen orsakar skador på över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket.

  Enligt Boar Buster ska deras fälla fånga upp till 88 procent av djuren när den ställs ut i ett område. Fällan kan både övervakas och fjärrutlösas via internet och är konstruerad på ett sätt som gör att den enkelt kan ställas upp på 30 minuter. På en interaktiv karta på företagets hemsida går det till och med se hur många vildsvin som har fångats in i olika områden i USA.

  Måste testas

  Som ansvarig jaktmyndighet är det Naturvårdsverket som måste godkänna alla fångstredskap innan de får börja användas i Sverige. Nils Mårtensson, som handlägger ärendena, vågar inte uttala sig om konstruktionen innan den eventuellt har testats. Men han säger att det skulle vara fullt möjligt för ett företag eller en importör att testa den och försöka få den godkänd.

  – Själva principen för en större bur finns sedan tidigare. Det som skiljer denna från andra är att den har ingångar från alla vinklar innan den slår igen. Begränsningen i Sverige är att ingångsöppningen inte får vara högre än 55 centimeter. Det beror på att kultingarna inte ska bli kvar utanför om suggorna fångas in.

  Att djuren får panik och springer rakt in i stängelanordningen behöver heller inte vara ett problem så länge djuren inte skadar sig nämnvärt. De svenska testerna bygger nämligen på att 20 individer fångas in, och så länge röntgen- och obduktionsresultaten inte visar på en nämnvärt hög skadegrad finns det goda förutsättningar för att få en konstruktion godkänd, förklarar Nils Mårtensson.

  Grunden är att initiativtagaren bekostar testerna. Men det finns ytterligare en möjlighet för den som vill få grönt ljus för en anordning, fortsätter Nils Mårtensson.

  – Skulle den godkännas i ett annat EU land kan vi också sätta upp den på listan om någon anmäler det, säger han.

  Behövs fler smarta lösningar

  Han tycker att principen med ständig övervakning och fjärrutlösning är särskilt intressant, och nämner att det finns behov av fler smarta lösningar inom området.

  På marknaden finns redan flera godkända fångstanordningar för vildsvin, men en revolutionerande konstruktion skulle framför allt kunna vara ett välkommet tillskott för många lantbrukare som har stora problem, enligt Nils Mårtensson.

  – Det är nog inte så intressant för jägare. Men för skyddsjaktens skull skulle det vara väldigt intressant, säger han.

  Kartan visar hur dagens vildsvinsstam har växt fram. Varje prick är en konstaterad trafikolycka med vildsvin. Vill du studera statistik över ditt område i detalj kan du klicka här för att komma tillATL:s vildsvinskarta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen