Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 mars 1999

  Ånga för specialgrödor

  Strävan att minska kemikalieanvändningen har gjort ångan aktuell på kontinenten. På Sima visades två ångmaskiner.

  Tekniken att med ånga rena jorden inför sådd är dyr och otymplig, men ökande efterfrågan på ekologiska produkter gör att den kan vara lönsam i odling av specialgrödor, till exempel sallad och jordgubbar.
  På Sima visades ett par ångmaskiner. Numera anses det nog med att ångan värmer jorden till 80-90 grader för att skadliga svampar, nematoder och annat ska slås ut utan att nyttiga organismer skadas.
  Den franska firman Regero tillverkar en stor maskin som hettar upp marken under tre höj- och sänkbara aluminiumplåtar. Maskinen är självgående: den stannar vid varje behandling och kör fram en plåtlängd till nästa. Vid fältkanten kräver den förarassistans. Ett hektar med tung jord kan ta 90 timmar att behandla.
  Vatten tillförs maskinen via en slang och en dieseldriven generator ger ström för uppvärmningen.
  Italienska Celli har en egen variant, med esotermisk arbetsprincip. Det innebära att ämnen som göder eller justerar pH-värdet på jorden appliceras samtidigt med ångan. Det här sägs göra att värmen också stannar kvar längre i jorden. I samband med behandlingen kan man täcka marken med plast.
  Celli finns i en bogserad variant och en självgående börjar tillverkas i höst. Priset är ungefär 350 000 kronor.

  Lars Vernersson
  Regeros ånggenerator tar tid på sig över fältet, men sköter sig å andra sidan själv ända fram till vändtegen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen