Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 april 2019

  Alstor närmar sig maskin nummer 900

  Dingle.

  Med en ny modell med större hytt och det ökande intresset för småskaligt skogsbruk hoppas maskintillverkaren Alstor kunna växa med 30 procent i år. Under året ska företaget investera 3-4 miljoner kronor i sin anläggning för att på sikt kunna fördubbla produktionen.

   Basen i företagets kundkrets utgörs av självverksamma skogsägare som är mycket engagerade i sin skog.
  Basen i företagets kundkrets utgörs av självverksamma skogsägare som är mycket engagerade i sin skog. FOTO: Henrik Dammberg

  En av flera svenska tillverkare av små skogsmaskiner som det går bra för just nu är Alstor från Dingle i Bohuslän. 20 maskiner i orderboken är det bästa någonsin för företaget.

  – Vi har haft en fantastisk tillväxttakt med den nya generationen Alstor. När vi nu utökar så hoppas vi under året kunna öka 20-30 procent med befintlig personal, säger Kristian Laurell, VD.

  Den senaste modellen, Alstor 840 Pro, har hydraulisk drift på hjulen och en större hytt än tidigare. Äldre modeller som 821 och 833, som har mekanisk drift, tillverkas fortfarande. Att ha två liner igång gör produktionen trångbodd.

  – Vi har varit ganska okänsliga för konjunkturer. Vid lågkonjunkturer satsar många på gallring. Vid högkonjunkturer med bra timmerpriser har skogsbrukarna pengar över, säger Kristian Laurell.

   Alstor 840 Pro.
  Alstor 840 Pro. FOTO: Henrik Dammberg

  Medvetenhet ger lönsamhet

  Länge möttes företaget av skepsis från dem som menar att Alstormaskinerna är leksaker, men det vände för 3-4 år sedan, enligt Kristian Laurell. Han tror det beror på att det i dag finns en medvetenhet om att det finns ekonomi i att ha mindre maskiner.

  – Vi har stått och diskuterat på mässor i 20 år att man ska ha rätt maskin till rätt jobb. Jämför med till exempel grävmaskinsbranschen, där har man grävare från tre ton till 40 ton beroende på vilket jobb det handlar om. Inom skogsbruket ska det vara en maskin till nästan allting, säger Kristian Laurell.

   Hög efterfrågan gör att Alstor utökar sin produktion. Enligt VD Kristian Laurell har företagets orderböcker aldrig tidigare varit så här fulla. Alstor levererar sin 900:ade maskin i vår.
  Hög efterfrågan gör att Alstor utökar sin produktion. Enligt VD Kristian Laurell har företagets orderböcker aldrig tidigare varit så här fulla. Alstor levererar sin 900:ade maskin i vår. FOTO: Henrik Dammberg

  ”Ganska lätt att räkna hem”

  Prislappen för den senaste Alstorn ligger runt 750 000 kronor. Frågan är vem det lönar sig för att köpa en maskin som bara klarar avverkning upp till första gallring.

  – Man ska ha stor respekt för summan pengar. Men kostnaden är ju värdeminskningen plus driftskostnader. Har du ett aktivt skogsbruk så går den pengen ganska lätt att räkna hem. Du får en bättre avkastning på slutavverkningen längre fram, säger Kristian Laurell.

   Den som väljer att köpa Alstor kan räkna med små markskador, men lasten är liten.
  Den som väljer att köpa Alstor kan räkna med små markskador, men lasten är liten. FOTO: Henrik Dammberg

  Byggde första maskinen 1998

  Basen i företagets kundkrets utgörs av självverksamma skogsägare som är mycket engagerade i sin skog. Det rör sig inte sällan om nyblivna pensionärer. En annan allt viktigare grupp är yngre som tagit över sin föräldragård och jobbar på den under helgerna.

  – På senare år har vi börjat sälja allt mer till entreprenörer, till exempel arborister som tar ner träd i villaträdgårdar och inte vill köra sönder gräsmattor, säger Kristian Laurell.

   Genom att bygga ut anläggningen i Dingle kommer Alstor att kunna öka produktionen av små skogsmaskiner. Här monterar Sirak Abraha. Längre bort står Sven Larsson.
  Genom att bygga ut anläggningen i Dingle kommer Alstor att kunna öka produktionen av små skogsmaskiner. Här monterar Sirak Abraha. Längre bort står Sven Larsson. FOTO: Henrik Dammberg

  Företaget har sålt nästan 900 skogsmaskiner sedan Kristian Laurells far Lars Jansson byggde den första Alstorn 1998. För några år sedan drabbades Lars Jansson av en stroke, men det hindrar honom inte att köra sin egen Alstor hemma på gården Kikerud utanför Munkedal.

  – Det hade jag aldrig kunnat tro, att Alstor skulle sälja så bra. Det är roligt, säger Lars Jansson när ALT får en kort pratstund med honom i hytten.

   Lars Jansson byggde den första Alstorn 1998. Han fick en stroke för några år sedan, men det hindrar honom inte för att köra sin Alstor hemma på gården Kikerud.
  Lars Jansson byggde den första Alstorn 1998. Han fick en stroke för några år sedan, men det hindrar honom inte för att köra sin Alstor hemma på gården Kikerud. FOTO: Henrik Dammberg

  Första Alstorn kom 1998

  Kristian Laurells far Lars Jansson byggde den första Alstorn 1998. I vår levereras skogsmaskin nummer 900. I dag arbetar 17 personer på anläggningen i Dingle.

  Dagens förmåga ligger på cirka 60 maskiner per år, men genom utbyggnaden fördubblas kapaciteten. Produktionen kommer att ökas successivt.

  Den senaste modellen Alstor 840 Pro väger 2,5 ton och kan lasta 3 ton. Bredden är 1,57 meter och kranen är 4,98 meter. Det går att koppla på ett skördaraggregat som sågar stammar upp till 25 centimeter i diameter.

  En tredjedel av alla sålda Alstormaskiner har gått på export till länder som Tyskland, Österrike, Schweiz, Tjeckien, Polen och Storbritannien.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen