Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 april 2018

  Här körs Alstorn radiostyrt

  Alstor har tagit fram ett nytt radiostyrt specialbygge där nästan alla funktioner kan styras på distans.

  – Det är en kund som har bett oss specialbygga maskinen. Han bygger mycket vilt- och industristängsel och kommer att använda den för att kunna flytta maskinen så han slipper att hoppa in och ut ur hytten, säger Kristian Laurell, VD.

  Med hjälp av fjärrkontrollen är det möjligt att styra de flesta funktionerna på distans, som exempelvis kranrörelser och stödben. Dessutom är det möjligt att köra både framåt och bakåt med maskinen utan att föraren behöver sitta i hytten.

  Det enda som i nuläget inte är möjligt att styra är skördaraggregatet.

  Kristian Laurell säger att han tror att vi kommer att få se fler liknande specialbyggen från företaget framöver, och kan bland annat se praktiska tillämpningsområden bland arborister och andra yrkesutövare som behöver precisionsstyra kranen.

  Så här ser det ut när Alstorn körs radiostyrt.

  Stor fjärrkontroll

  Dessutom kan han se flera praktiska användningsområden inom skogsbruket, men eftersom fjärrkontrollen är stor tror han i första hand att radiofunktionen kommer att användas vid mer kontinuerliga linjearbeten.

  – I det traditionella skogsbruket tror jag inte att det är en värdefull grej. Däremot tänker jag att det kommer vara kunder som köper det för att det är roligt och häftigt. Det är kul att vi som litet företag kan ta fram ett sånt här koncept.

  Bra vid istransporter…

  Säkerhetsaspekten för den som vill ta sin Alstor ut på isen är däremot given, och där har företaget redan i dag många kunder som använder de lätta maskinerna just för det ändamålet. Med hjälp av radiostyrningen kan föraren enkelt gå på behörigt avstånd från skogsmaskinen i fall isen ger vika.

  – Vi har även flera kunder som jobbar vid banvallar där det säkerhetsmässigt kan finnas situationer där det är bättre att stå vid sidan om.

  Den radiostyrda specialmaskinen har möjliggjorts tack vare CAN-bus systemet i den tredje generationens Alstor Pro, som gör det enkelt att bygga in specialfunktioner som radiostyrning. Alstor Pro är en åttahjulig kombimaskin med goda gallringsmöjligheter, och som kan byta mellan skotar- och skördarfunktionen på 30 minuter. Tredje generationens Alstor Pro premiärvisades på Elmia Wood i somras och har nu börjat levereras till kund. Hittills har företaget levererat sex maskiner som sätts ihop av fem monterare vid företagets anläggning i Dingle i Bohuslän.

  … och i avloppstunnlar

  Vid sidan av det radiostyrda specialbygget har företaget även andra projekt på gång där kunderna vill använda sin Alstor för andra laständamål.

  – Den stora volymen är miniskotare, men det finns även kunder som vill använda den som lastbärare för andra ändamål. Vi har bland annat en kund som vill använda den i avloppstunnlar under Göteborg, berättar Kristian Laurell.

  Alstorn ska då kunna utrustas med kran, högtrycksspruta och elverk, för att kunna underlätta arbetet under Göteborgs stad.

  LÄS OCKSÅ: Alstorn fick Ove att börja jobba igenLÄS OCKSÅ: Miniskotarna visar musklernaLÄS OCKSÅ: Här visas nya gallringsmaskiner

  Fotnot: CAN-bus, är en databuss som används i många fordon, och som är utvecklat för att skicka meddelanden mellan olika komponenter. När kravet på snabbhet och tåglighet är stora används CAN bland annat för styrning av motorer, växellådor, bromsar och andra funktioner.

  Fakta: Modell 840 PRO

  Standardlängd: 5,37 meter.

  Maxlast: 3000 kilo.

  Teknik: 3-cylindrig dieselmotor på 25 hk. Hydrostatisk transmission med låsbar differential fram & bak. Konstant 8-hjulsdrift.

  Standardkran: 4.98 meter utskjutskran med svängdämpad 0.18 grip.

  Hastighet: 0-18 km/h

  Övrigt: Grind och timmerbankar kan tas bort för att göra om maskinen till en fullgod skördare på 30 minuter. Både stegmatade och rullmatade aggregat kan användas.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen