Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 7 februari 2019

  Allt fler vill vattna sina vallar

  För Rosenqvists Irrigation, som är den enda svenska tillverkaren av bevattningsutrustning till lantbruket, gav sommarens torka ett rejält uppsving. Bland trenderna märks bland annat att allt fler vill vattna sina vallar för att säkra sitt grovfoder.

   I sin verkstad i Gringelstad tillverkar de 25-30 medarbetarna i produktionen på Rosenqvists Irrigation runt åtta bevattningsmaskiner i veckan.
  I sin verkstad i Gringelstad tillverkar de 25-30 medarbetarna i produktionen på Rosenqvists Irrigation runt åtta bevattningsmaskiner i veckan. FOTO: Rosenqvists Irrigation

  – Bara som jämförelse är orderstocken som vi hade med oss in i 2019 fem gånger större än den vi hade med oss in i 2018. Men då ska man också vara medveten om att förra årets orderstock var ganska blygsam, säger Mathias Granath
, som är försäljningschef på Rosenqvists Irrigation.

  Branschen är starkt väderberoende, och på samma sätt som ett torrår påverkar resultatet i positiv riktning slår även nederbördsrika år direkt mot försäljningsresultatet. Att orderstocken var blygsam hänger bland annat ihop med den regniga hösten 2017.

  Platsbrist en utmaning

  En fem gånger så stor orderstock skulle normalt skapa stora utmaningar för vilken verksamhet som helst. Men någon risk för att Rosenqvists Irrigation inte kommer kunna fullgöra alla beställningar finns inte.

  – Lejonparten av leveranserna sker under april månad, och merparten av de maskinerna har vi börjat producera nu. Vårt problem är främst platsbrist eftersom det är skrymmande produkter, och därför har vi byggt upp en internlogistik som bygger på att kunderna tar emot sina leveranser något tidigare.

  – De som har funderat kring bevattning en tid fick nog vatten på sin kvarn i somras och ser det nog som en försäkring, men också som en möjlighet till mer avkastning, säger Mathias Granath.

   Mathias Granath, försäljningschef på Rosenqvists Irrigation.
  Mathias Granath, försäljningschef på Rosenqvists Irrigation. FOTO: Privat

  Investeringsviljan har gått upp

  Bilden bekräftas av Anders Johansson som är säljare på Östorps bevattning i Laholm. Företaget har just nu fullt upp med att hinna med alla leveranser till våren, och märker att lantbrukarnas investeringsvilja har gått upp, inte minst på mjölkgårdarna.

  – Vi har nog aldrig sålt så mycket under hösten som vi har gjort under denna. Det är mycket som behöver förnyas, säger Anders Johansson.

  En tydlig trend som både han och Mathias Granath märker av är att fler mjölkgårdar investerar i olika lösningar för att kunna bevattna sina vallar.

  – I Skåne där vi befinner oss har det varit torrt länge, men även på Smålands östkust och på Öland har man vattnat vall tidigare. Men nu kontaktar även kött- och mjölkgårdarna i Smålands inland oss för att säkerställa sin foderproduktion, och likadant är det kring Mälardalen. Årets vallodlare förra året är exempelvis en av våra kunder, och vall är också den gröda som svarar absolut bäst på vatten, säger Mathias Granath.

   Vid sidan av pivoter och traditionella bevattningsmaskiner finns det även ett tredje alternativ som kan passa flera verksamheter. Den här varianten från Agrometer bygger på att slangen rullas ut, och sedan följer maskinen slangen på tillbakavägen, enligt principen att vagnen svänger där slangen gör det.
  Vid sidan av pivoter och traditionella bevattningsmaskiner finns det även ett tredje alternativ som kan passa flera verksamheter. Den här varianten från Agrometer bygger på att slangen rullas ut, och sedan följer maskinen slangen på tillbakavägen, enligt principen att vagnen svänger där slangen gör det. FOTO: Agrometer

  Relaterade artiklar

  Till toppen