Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 11 mars 2019

  Allt fler traktor B-modeller

  De allra första traktor B som registrerades var förhållandevis hästkraftstinna maskiner. Men nu har det kommit fler modeller.

   Lugnare. Förarna upplever att medtrafikanterna inte blir lika frustrerade när de hamnar bakom en snabbare traktor.
  Lugnare. Förarna upplever att medtrafikanterna inte blir lika frustrerade när de hamnar bakom en snabbare traktor. FOTO: Hans Dahlgren

  I maj 2017 registrerades den första traktor B i Sverige, en JCB Fastrac 4220. Under sommaren 2017 kom John Deere 6250R och Fendt 1042 Vario i 50-kilometersvarianter och lite senare trillade det in lite olika modeller från Valtra.

  Under 2018 utökades utbudet ytterligare och i dag har de åtta största traktormärkena, och JCB, modeller som får köras i 50 kilometer i timmen.

  Det traktormärke som hade störst andel traktor B förra året var Fendt. Av deras drygt 200 nyregistreringar var 43 traktorer, eller nästan 21 procent, av den snabbare sorten.

  – Det är en viss typ av kunder som förflyttar sig mycket på väg. Maskinstationer och entreprenörer. Jag antar att det beror på att vi har en stor försäljning i det kundsegmentet, säger Carl Andersson, ansvarig för Fendt i Sverige.

  Priserna skiljer inte nämnvärt om kunden väljer en 40- eller 50-traktor. Under vissa förutsättningar tillkommer dock kostnad för färdskrivare.

  Under förra året dök det upp traktor B-modeller ända ner till 120 hästkrafter, men de flesta som säljs är på över 200 hästkrafter.

  Förra året stod traktor B för 8,5 procent av alla lantbrukstraktorer över tre ton. Frågan är om det stannar där eller om intresset kommer att öka ytterligare.

  – Svår fråga. Det är ju ganska nytt. Det finns en potential men det är absolut inte givet. Jag märker att det är många som är tveksamma till begränsningarna med B-körkort och eventuell färdskrivare, säger Per Wretbland, ansvarig för Valtra hos Lantmännen Maskin.

  Fakta: 270 Traktor B i Sverige

  John Deere 113

  Valtra 64

  Fendt 50

  Case IH 14

  Massey Ferguson 10

  JCB Fastrac 7

  Deutz-Fahr 6

  Claas 5

  New Holland 1

  Vid årsskiftet fanns totalt 270 traktor B registrerade i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen