Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 9 december 2020

  Algoritmer ska bana väg för större skördar

  Om två år ska det finnas algoritmer i Sverige som hjälper lantbrukare ner på gårdsnivå att få bättre skördar. Det vill Hushållningssällskapet lyckas med i ett nytt projekt.

   Camilla Broms är projektledare vid Hushållningssällskapet.
  Camilla Broms är projektledare vid Hushållningssällskapet. FOTO: Per-Olov Eriksson/TT/Privat

  Projektet ”Jordbruk och AI i klimatets tjänst” har fått 7 miljoner kronor i stöd från innovationsmyndigheten Vinnova och genomförs i samarbete med forskare och maskinutvecklare i Sverige.

  Uppgiften är att försöka skapa algoritmer till en ny digital tjänst på sajten markkartering.se.

  ATL ringde upp projektledaren Camilla Broms för att höra mer:

  Hur nytt är det ni ska göra?

  – Det finns otroligt mycket data inom jordbruket. Men det finns inte något analysverktyg som hittar sambanden och analyserar flera olika sorters data. Det vill vi kunna göra.

  LÄS OCKSÅ: Åtta precisionstekniker att hålla koll på

  Hur kan jag som lantbrukare tjäna på detta?

  – Vi kommer att ta fram styrfiler där vi har gjort analyserna av data som vi fått från just den gården. Med hjälp av AI och algoritmerna kan vi hitta sambanden för att förbättra resultaten och få större skördar.

   Algoritmerna ska användas på den digitala tjänsten Markkartering.se. Här visas en utvärdering av markkartering på en av Hurhållningssällskapets försöksgårdar.
  Algoritmerna ska användas på den digitala tjänsten Markkartering.se. Här visas en utvärdering av markkartering på en av Hurhållningssällskapets försöksgårdar. FOTO: Magnus Westöö/Hushållningssällskapet

  Var ska algoritmerna användas någonstans?

  – Markkartering.se är vår plattform. Det är ungefär 2 000 användare där i dagsläget. Vill man som lantbrukare vara med och bidra så får man gärna höra av sig. Vi vill gärna ha mer data från skördekartering, gärna från flera år tillbaka. Det finns många tröskor som har den funktionen men den används inte alltid.

  Hur långt efter är Sverige i när det handlar om AI i jordbruket?

  – Vi har att ta igen. USA är längre fram än vad vi är till exempel. Vi odlar ju på ett annat sätt i Sverige jämfört med många andra länder, med mindre brukningsenheter än andra. Vi måste ha en samordning på ett högre plan. Och då är det här ett sätt.

  Hur ska ni säkerställa att algoritmerna inte kommer med dåliga råd?

  – Genom att hela tiden uppdatera och validera den data som vi har. Nu börjar vi med datainsamling och datavalidering.

  LÄS OCKSÅ: De vill mäta grödor på 2 miljoner hektar

  Vem äger all data som används i det här projektet?

  – I dagsläget har vi inte riktigt bestämt hur det ska gå till. Hushållningssällskapet har rådigheten över resultatet och till att börja med använder vi data från markkartering.se och lantbrukare som är med i projektet. Men vi använder också öppen data som satellitdata, väderdata och annat.

  LÄS ÄVEN: Algoritmen som blev proffs på basilika

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen