Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 februari 2019

  Airbus + John Deere = Sant

  Flygplanstillverkaren Airbus och John Deere förenas i det gemensamma precisionsodlingsprojektet Live N Balance. Som namnet ger sken av handlar det om en gemensam tjänst för kväveövervakning.

   Tjänsten är tänkt att kombinera en rad olika datakällor.
  Tjänsten är tänkt att kombinera en rad olika datakällor. FOTO: Airbus/John Deere

  Live N Balance beskrivs som en unik innovation. Bakom lösningen står flygplanstillverkaren Airbus via dotterbolaget Airbus Defence and Space. Men några nya försvarsmateriel handlar det inte om den här gången när Airbus allierar sig med John Deere. I stället utvecklar de båda företagen en gemensam tjänst för kväveövervakning som ska kombinera data från luften och marken under hela växtodlingssäsongen.

  Tjänsten bygger dels på samma sattelitdata som många liknande system, som ATL har skrivit om genom åren. Men programmet är även byggt för att kunna kombinera data från marksensorer som mäter kväve, med andra källor som exempelvis visar protein- och skördedata.

  Tjänsten visas upp för allmänheten på Sima-mässan i Paris, och kommer att testas av de båda företagen under året.

  Med hjälp av verktyget ska lantbrukare dels kunna kontrollera hur mycket kväve som används, och samtidigt få information om biomassa och den återstående kvävemängden i jorden, men också ta beslut kring avvikelser på fältet vilket ska lägga grunden till bättre gödselstrategier.

  Relaterade artiklar

  Till toppen