Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 15 september 2019

  Ny mötesplats för uppfinnare

  Målet är högt ställt för den första upplagan av Agri Venture Sweden. Tillsammans med Rise ska Agro Väst koppla samman uppfinnare med investerare och industri för att driva på utvecklingen av ny teknik och nya lantbruksinnovationer.

   Robotar som behandlar ogräs är en gemensam nämnare bakom flera av startuppbolagen. Här är en arkivbild från Borgeby på ogräsroboten Asterix.
  Robotar som behandlar ogräs är en gemensam nämnare bakom flera av startuppbolagen. Här är en arkivbild från Borgeby på ogräsroboten Asterix. FOTO: Fredrik Stork

  14 så kallade startups, eller uppstartsbolag, är redan klara för evenemanget. Men för den som filar på en ny innovation, som knyter an till lantbruk eller lantbruksteknik, finns det fortfarande några dagar kvar då anmälningstiden går ut först på söndag.

  Målet är i grunden att skapa en unik mötesplats som ska knyta samman innovatörer med större bolag och investerare. Men också att alla ska känna att de har berikat sitt nätverk när de går därifrån, berättar projektledaren Matilda von Rosen.

  – Förutom att alla idéer kommer att presenteras inför publik och en särskild panel, kommer arrangemanget också att ha fokus på inspirationsföreläsningar kring investeringar och samarbeten, berättar Matilda von Rosen som till vardags jobbar inom Agro Väst.

  Hon tillägger att det även kommer att finnas möjlighet för mer slutna nätverkssamtal. Vid sidan av de stora lantbruksföretagen är tanken också att evenemanget ska vända sig lika mycket till investerare och teknikbolag utanför den traditionella sfären, som telekomindustrin,

  Ser ni några trender bland de 14 uppstartsföretagen som hittills är klara?

  – Nej, egentligen inte. Agri är ett så pass brett område i dag, men det är flera bolag som sysslar med robotar som plockar ogräs och teknik som har fokus på djurhälsa, säger Matilda von Rosen, som också önskar att investeringsviljan ska bli högre.

  Lite pengar går till svenska aktörer

  Enligt en sammanställning som AG Founder har gjort investerades det sammanlagt 1,6 miljarder dollar, närmare 15,5 miljarder kronor, i Europa förra året i olika lösningar som på ett eller annat sätt knyter an till livsmedel- och lantbruksteknik, det som normalt kallas AG- och Food-tech. Av denna summa gick endast 300 miljoner kronor till svenska aktörer.

  – Det tyder på att vi ligger efter inom investeringarna på det här området, och det klingar dåligt med hur duktiga vi är på ny teknik annars. Så jag hoppas verkligen att det här eventet blir ett steg i rätt riktning, säger Matilda von Rosen och fortsätter:

  – Jag tror att många industrier måste vakna upp och se vinsterna i att samarbeta med startsups. På agrisidan är man inte riktigt van vid att samarbeta med startups på samma sätt som man är inom andra branscher. Samarbete kommer i grunden att vara vägen till deras egen framgång i framtiden eftersom det annars finns risk för att de blir omkörda.

  För den som behöver ta sig en närmare titt i kalendern arrangeras Agri Venture Sweden i anslutning till konserthuset i Vara mellan den 27 och 28 november.

  Den ogräsbekämpande roboten Astrix från Norge kommer inte vara på plats, men däremot svenska företag som sysslar med liknande uppfinningar.

  Vinn en Ipad: Klicka här för att vara med i ATL:s quiztävling!

  Relaterade artiklar

  Till toppen