facebooktwittermail

Tanka på med kunskap – digitalt och interaktivt

Att satsa på kompetensutveckling ger ny energi till företaget, men hur är det egentligen att gå på en distansutbildning? ATL listar för- och nackdelar med att tanka kunskap digitalt.

FOTO: ANAHITA ARAI

I många branscher är det populärt att investera i ny kunskap under pandemin. Distansutbildningar i ledarskap och företagsutveckling lanseras i en strid ström. Men inom de gröna näringarna är efterfrågan än så länge liten och antalet distanskurser, med föreläsare som är skräddarsydda för lantbruket, få.

ATL testade distanskursen ”Självledarskap utifrån hjärnan: från vetenskap till praktik” på två halvdagar hos Mgruppen.

Det fungerade bra: Det är lätt att hänga med i föreläsningen och inga större tekniska kunskaper krävs. Presentationen eller föreläsaren syns i helbild. Bredvid i mindre rutor syns deltagarna. Vi delas automatiskt in i små diskussionsgrupper. Interaktivitet varvas med praktiska övningar.

En distansutbildning liknar mer en vanlig fysisk kurs till skillnad från traditionella webbutbildningar med förinspelade filmer.

Det var mindre lyckat: Vi hinner inte riktigt med allt som var tänkt. Några punkter förklaras snabbt. Det går att mejla frågor i efterhand men det är tyvärr inte lika enkelt att förstå skriftliga svar. Det tar lite för lång tid efter kursslutet innan vi får boken som kursledaren skrivit. Lite synd.

Omdöme: Visst saknas det personliga mötet, med det är väl värt att investera tid och pengar i ny kunskap och inspiration. Syftet med kursen är att lära sig förstå hur vår hjärna fungerar och hur vi på bästa sätt leder oss själva och andra. De handfasta råden går att använda i vardagen.

Tips: Så förbereder du dig för en digital kurs

Rätt start. Med en god frukost och en rask promenad får du igång både kropp och knopp.

Stör ej. Sätt upp en lapp på dörren.

Redo för fika- och lunchpaus. Förbered en termos, några karameller, frukt och lunchmat.

Framför kameran. Ta stora böcker och ställ din bärbara dator på, då slipper du bli filmad underifrån. Logga in i god tid. Anlita en kursarrangör som kan ge dig teknisk support.

Fler kurser

Av de ledarskapsutbildningar som delfinansieras av Jordbruksverket är det bara Vilja Lysas som blir på distans i vinter än så länge. Mer information hittar du på Jordbruksverket.se.

Hästsportens Folkhögskola ger ”Grundläggande arbetsmiljöutbildning för hästverksamheter” på distans, tre halvdagar med start 9 februari. Läs mer på Hastsportensfolkhogskola.se.

Det finns även traditionella webbutbildningar som är skräddarsydda för de gröna näringarna. Till exempel har medlemmar i LRF tillgång till LRF Företagarakademi.

Fler artiklar från Jobb och karriär:

Så lyckas du med rekryteringen

Sågverksoperatörer spås en ljus framtid

Så kan du bemöta machojargong på jobbet