facebooktwittermail

Snön fick taket på Martinsons-fabrik att ge vika

Det kraftiga snöfallet i Västerbotten ledde till att taket kollapsade på en av Martinsons limträfabriker.

Stora snömängder fick taket på en av Martinsons limträfabriker att rasa in. Lyckligtvis fanns inga människor i fabriken och ingen skadades av raset.
Stora snömängder fick taket på en av Martinsons limträfabriker att rasa in. Lyckligtvis fanns inga människor i fabriken och ingen skadades av raset. FOTO: PRIVAT

Det var i lördags kväll som taket på en av Martinsons limträfabriker i Bygdsiljum, Västerbotten, gav vika under trycket av all den snö som fallit den senaste tiden.

– Byggnaden är stor som en fotbollsplan ungefär och det är tre sektioner av taket som gett vika, cirka 18 meter, säger Olov Martinson, platschef i Bygdsiljum.

Ingen verksamhet pågick i fabriken vid när taket rasade, och inga personer skadades. Hur stora de materiella skadorna är eller vilka produktionsstörningar det kan ge är ännu för tidigt att uppskatta. Byggnaden är fortfarande instabil vilket försvårar inspektion.

Enligt Olov Martinson hade fabriken limträstomme, men han anser inte att det finns anledning att misstänka något konstruktionsfel.

– Limträbalkarna är hela, det verkar vara konstruktionen mellan som gett vika och då ryker stabiliteten. Det här är vår äldsta limträfabrik som stått där sedan 1968 utan problem.

”På sina håll är drivorna två meter höga, och det blir väldigt ojämn belastning på taken”, säger Olov Martinson.
”På sina håll är drivorna två meter höga, och det blir väldigt ojämn belastning på taken”, säger Olov Martinson. FOTO: MARTINSONS

Snödrev

– Men det har kommit djävulska mängder snö, de som varit med säger att det är det mesta sedan 1940-talet. Förra veckan kom 60–70 centimeter och nu har det kommit en meter till, dessutom i kombination med blåst. På sina håll är drivorna två meter höga, och det blir väldigt ojämn belastning på taken. Vi besiktigar och skottar kontinuerligt men när det kommer så enorma mängder hinner vi inte med, och jag vet att vi inte är de enda som drabbats, säger han.

Det kraftiga snöfallet påverkar även råvaruflödena.

– Det har varit tufft en längre tid, först med en väldigt blöt höst och nu med snön. Det har varit ett ansträngt läge men ännu har vi inte haft några produktionsstörningar utan kunnat köra för fullt, avslutar Olov Martinson.