facebooktwittermail

Taggtrådstvist avgörs inom kort

Ett par som driver ekologiskt lantbruk i Runtuna utanför Nyköping vill hägna in hästhagen med taggtråd, men har fått avslag i alla instanser. Inom kort avgörs ärendet i högsta förvaltningsdomstolen.

Karin och Mats Tobiasson vill få ett undantag från Jordbruksverkets förbud. Taggtrådsstängslet runt den fem hektar stora naturbeteshagen är inte farligt för gårdens arbetshästar, anser de.

- Vi har alltid haft kallblodshästar innanför taggtrådsstängsel och aldrig haft några problem, säger Karin Hylander Tobiasson till Sveriges Radio Sörmland.

Paret har begärt dispens, men har hittills fått nej i alla instanser. Nu har fallet vandrat hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen, som snart väntas komma med ett avgörande.

ATL har tidigare berättat om ärendet. Framför allt tycker Karin Hylander Tobiasson och hennes make att elstängsel är ett sämre alternativ. De har bekanta som sett svåra skador och dödsfall bland hästar, nöt och vilt som fastnat i eltrådar och inte kunnat komma undan stötarna.

Risken att hästarna går igenom elstängsel och springer ut på bygden är större om växtlighet gör trådarna strömlösa och nere på strandängarna är elstängsel otänkbart på grund av vattnet.

Sveriges veterinärförbund är, liksom Jordbruksverket, emot taggtråd.
- Man ska inte behöva använda taggtråd i hästhagar. Det är klart olämpligt, säger länsveterinären Per Jonsson till radion. ATL.nu