facebooktwittermail d

Hantera vindfällen rätt – viktigt att agera snabbt i barkborreområden

Att ta hand om vindfällen för alltid med sig risker, skriver ATL:s skogsexpert Carl Johan Moberg. Ett tips är att avvakta inventering och samarbeta med skogsägare i närområdet för att dela på maskinkostnader. Finns din skog i ett riskområde för granbarkborre är det viktigare att agera snabbt.

Hej skogsexperten,

I den senaste stormen blåste det ner ett tiotal träd på min gård. Hur tycker du att jag ska hantera dem? Bråttom att få bort eller ingen panik?

Mvh

Bengt i dalen

Hej Bengt,

Bra fråga och du är långt ifrån ensam om denna fundering. Tyvärr har många skogsägare hamnat i samma situation som du efter några blåsiga dygn tidigare i vinter. Skönt att det inte blev värre för dig. Hos andra har det fallit betydligt mer.

Man kan tänka på några olika sätt. Rent generellt är det bättre att ta det lite lugnt med att inventera i början. När det blåst kan ibland träden fortsätta att falla efter några dagar och att få inventera flera gånger vill man ju helst undvika. Sen för det alltid med sig risker med vindfällen och det ska man se till att minimera. Sen tycker jag att det alltid är bra att samordna med andra. Både gällande inventering och upparbetning. För att dra dit maskiner för några få kubik blir lätt dyrt – och det ger inte mycket virkesvärde heller. 

Jag tycker alltid att det är god idé till dialog med grannar och andra skogsägare i närområdet. Kanske är du delägare i en vägsamfällighet? Det är exempelvis enkelt att dra iväg ett mejl till dem för att se om någon har planerar på att ordna maskiner. Och varför inte göra inventeringen ihop, både roligare och ett bra sätt att utveckla ett samarbete. Många skogsägare bor i dag inte på sin fastighet och har kanske inte koll på sina vindfällen. Extra ögon kan många gånger vara uppskattat och stärker kanske er relation. Jag är väldigt förtjust i skogsägare som pratar med och hjälper varandra.

Det är ju inte helt ovanligt att någon tar hand om vindfällena själv med egna maskiner och då kanske man kan köpa tjänster av den personen. Eller så kan ni tillsammans upphandla tjänster och virkesaffärer, vilket skapar vinster för er som skogsägare men även för entreprenörer och virkesköpare.

Har du en gallring, föryngringsavverkning eller någon annan åtgärd på gång kan det vara ett bra ess i ärmen när man letar efter rätt köpare, för blir volymen större blir oftast intresset större. Är du medlem i en skogsägarförening är det också en given kontaktpunkt.

Blir det bara mindre volymer bör man beakta att de höga energipriserna har gjort att intresset för ved ökat. Många vedhandlare letar med ljus och lykta efter råvara, dock oftast löv. 

Vindfällena ökar ju risken för granbarkborre så om du har angrepp eller har skog i riskområde är det onödigt att göda borrarna och därmed blir svärmningssäsongen en målsättning till att få bort vindfällena.

Vill också förstärka vikten att ta det lugnt, sätta säkerheten främst och hjälpas åt.

Hoppas det var lite hjälp!

Carl Johan Moberg

Marknadschef på Virkesbörsen

Ställ din fråga till våra experter!

ATL:s experter svarar på dina frågor inom olika ämnen. Skicka in din fråga du också!

Elenore Wallin, Anna Törnfelt och Sandra Posse, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland, Gotland respektive Västra, svarar på frågor om din och företagets ekonomi. Mejla till: Ekonomicoach@atl.nu

Carl Johan Moberg, marknadschef på Virkesbörsen, svarar på frågor om skogsskötsel och virkesaffärer. Mejla till: Skogsexperten@atl.nu

Lisa Kylenfelt, jurist på Ludvig & co, svarar på dina frågor om juridik. Mejla till: Juristen@atl.nu

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, svarar på dina frågor om vegetabilier och animalier, företagande, energi och biomassa samt klimat och miljö. Mejla till: Lantbruksfragan@atl.nu

Läs mer:

Här hittar du alla frågor under avdelningen Fråga experten