Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 30 maj 2014

  Vilken utveckling ska vi ha?

  Till LRF-stämman motionerade Biodlarna om minskad användning av kemiska bekämpningsmedel. Här skriver Lasse Hellander, Biodlarna, om sin näring och det konventionella jordbruket.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Lasse Hellander, styrelseledamot i Sveriges Biodlares Riksförbund.
  Lasse Hellander, styrelseledamot i Sveriges Biodlares Riksförbund.

  Efter 46 år som ekologisk odlare med växtodling, djurhållning och grönsaker och nästan 30 år som biodlare, har jag samlat på mig erfarenheter och ”läst” naturen. Miljöfrågan har alltid legat mig varmt om hjärtat och naturligtvis samarbetar man med likatänkande och försöker övertyga andra om sina ståndpunkter, vilket de flesta gör.

  Vi startade Ekologiska lantbrukarna, kallades då Alternativodlarnas Riksförbund, ett alternativ till konventionell odling. Konsumenterna väljer i dag ekoprodukter. Ica och Coop har ökat sin ekoomsättning den senaste tiden med rekordsiffror.

  Inom biodlingen brottas vi med många problem, både i Sverige och internationellt. Den har fått stämpeln på sig som lite av en krisbransch, varför många söker efter lösningar på problemen.

  Framför allt finns varroaparasiten över hela världen, som försvagar samhällena och sprider sjukdomar. Utöver de problemen finns alla gifter och ämnen som sprids i naturen, från odling, industrier och avlopp. Jag ser den ökande belastningen på ekosystemen som den största tickande bomben vi lever med.

  Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, är mycket bekymrad över utvecklingen. Både för ekosystemen och vad vi samlar på oss i våra kroppar av gifter och hormonstörande ämnen. Stefan Jarl gjorde 2010 filmen Underkastelsen, där han intervjuade över 20 forskare och tog blodprover. Situationen är minst sagt skrämmande. Allt levande som utsätts för gifter blir sjukt eller dör.

  Våra bin och pollinerande insekter är ett av de viktigaste leden i ekosystemen. Bina behöver besöka flera miljoner blommor för att få ihop 1 kilo honung. De behöver 25-50 kilo pollen varje år, vilket också kräver miljontals blombesök. Men då måste det finnas blommor att besöka.

  I Tyskland har man fått stödutfodra bina i juli på grund av blombrist! Allt var bortsprutat och rationaliserat till icke blommande grödor. Med pollen och nektar från raps, följer gifterna med in i kupan till bilarverna.

  Samtidigt behöver hela den gröna sektorn våra pollinatörer. Foderproduktion, ekosystem, frö- och oljeväxtodling etc. Utan dem fungerar inte naturen.

  När en biodlare förlorar 20 procent av sina bin, måste 20 procent ytterligare delas i två, för att återställa antalet samhällen. Det betyder att 40 procent av bina inte producerar den sommaren, den enda inkomstkällan, honungen! Samtidigt betalas inte den största ekosystemtjänsten, pollineringen.

  På LRF:s stämma i förra veckan motionerade vi från Biodlarna om minskad användning av gifter i odlingen. Styrelsen ansåg den besvarad, ”vi följer reglerna”. Lantmännen yrkade avslag på motionen, med motivet att vi ska öka användningen av gifter med 20 procent, när alla andra vill minska!

  Konsumenterna, naturen och pollinatörerna (insekterna) vill ha ekologiskt, men producenterna fortsätter med gifter. Är det marknadsanpassning och företagsutveckling?

  Lasse Hellander
  styrelseledamot i Sveriges Biodlares Riksförbund

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen