Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 29 december 2016

  Vi väntar ivrigt på Löfvens landsbygdspolitik

  Stefan Löfven fokuserade i sitt jultal på behovet att överbrygga klyftan mellan stad och land. Centerpartiet tipsar här om fem nyårslöften som statsministern borde avge.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mats P. Ostelius

  Före detta jultal har Socialdemokraterna och Miljöpartiet bedrivit en rent landsbygdsfientlig politik. Men har kapat rotavdraget, där man tagit pengar från hantverkare och rotköpare ute i landet för att kunna smörja byggherrar i storstäderna med statliga subventioner. Och man gör det dyrare att gå på bio för folk på landsbygden genom att chockhöja biomomsen, medan de som bor i Stockholm får fri entré på statliga museer.

  Men mest allvarligt är kilometerskatten som kommer drabba landsbygden hårt. En genomsnittlig mjölkgård i Norrland skulle förlora 100 000 kronor per år på kilometerskatten. För att inte tala om skogsnäringen, som är helt beroende av lastbilstransporter för att kunna konkurrera ut fossila drivmedel och produkter med biobaserade alternativ.

  Löfven har med andra ord långt kvar innan han kan skryta med en regering som värnar landsbygden. Men det är inte för sent. Om statsministern menar allvar med sitt nyvunna intresse för landsbygden finns det mycket att göra. Här är nyårslöftena vi vill se från statsministern inför 2017:

  1. Gör det billigareatt anställa. Om landsbygden ska utvecklas är det helt centralt att småföretagarna får bättre villkor. 4 av 5 jobb skapas i småföretag. Centerpartiet vill slopa arbetsgivaravgiften de två första åren i arbetslivet, för 16 000 kronor av lönen, samt för alla under 18 år oavsett inkomst. Dessutom vill vi ta bort arbetsgivaravgiften helt under tre år för Sveriges mjölkbönder.

  2. Slopa planerna på kilometerskatt, flygskatt och gödselskatt. Förutom kilometerskatten vill regeringen införa en nationell flygskatt, trots att Konjunkturinstitutet konstaterat att skatten inte skulle innebära minskade koldioxidutsläpp. Dessutom vill man höja skatten på handelsgödsel, som skulle lägga mer tyngd på de redan pressade bönderna.

  3. Öka valfriheten på landsbygden. Om förslagen i Ilmar Reepalus utredning blir verklighet kan hundratals privata vårdcentraler och friskolor på landsbygden tvingas stänga. Om Löfven verkligen bryr sig om landsbygden måste han kasta dessa förslag i papperskorgen. Det behövs fler vårdcentraler utanför storstäderna.

  Centerpartiet vill därför göra det enklare att starta små, personägda vårdcentraler som kommer ge mindre orter som i dag saknar vårdcentral tillgång till läkare. Samma sak gäller skolan. När kommunala byskolor läggs ned väljer ibland privatpersoner att driva skolan vidare. Men nu vill regeringen sätta stopp även för denna driftsform, något som kommer öka tudelningen mellan stad och land ännu mer.

  4. Låt inte Miljöpartiet styra skogspolitiken. Under avdelningen kulturpolitik i höstbudgeten, som Miljöpartiet ansvarar för, skrev regeringen att allmänheten bör få ökat inflytande över skogsbruket genom ”deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning”. Det skulle innebära många och långa rättsliga processer med stora konsekvenser för skogsnäringen. Dessa planer måste skrotas omgående.

  5. Skapa trygghet i hela landet. Allt fler människor upplever en ökad känsla av otrygghet, inte på minst på landsbygden där stölderna ökar och polisen har för lite resurser. Centerpartiet vill skjuta till 2,4 miljarder kronor, som ger 2 000 fler poliser, förstärkt utredningsverksamhet och ett lönepåslag för lokala områdespoliser. Här lägger vi en halv miljard mer än regeringen nästa år. Löfven får gärna matcha oss. För man måste kunna känna sig trygg – var man än bor.

  Om Stefan Löfven vill driva genom dessa förändringar har han vårt fulla stöd. Vi förstår att det kan vara tufft att försöka värna landsbygden med en storstadsfixerad partner som Miljöpartiet i regeringen. Men det är ingen ursäkt för att förneka alla som bor utanför städerna en rättvis chans att växa och utvecklas. Löfven vill ju samarbeta över blockgränserna, säger han. Nu har han chansen.

  Eskil Erlandsson (C), landsbygdspolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen