Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 16 januari 2017

  Vi tål inte ett nytt utbetalningskaos

  Utbetalningen av jordbruksstöden har inte fungerat under 2015 och 2016. Det har inte gjorts tillräckligt för att råda bot på eländet. Ansvariga ministrar måste se till att verksamheten finansieras så att den fungerar, skriver Sofia Karlsson, LRF Västra Götaland.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  När allt går åt fanders är det mycket som ska göras. De akuta felen måste rättas till, man ska lära för framtiden och ansvar ska utkrävas. Man måste dock även säkerställa att problemen inte upprepas och det är till de ansvariga för detta som jag vill adressera dessa rader.

  Annars skulle nog alla innerst inne vilja glömma den bottenlöst sorgliga historien kring hur utbetalningen av jordbruksstöd har fungerat under 2015 och 2016.

  En hel del lantbrukare har kommit undan med blotta förskräckelsen och nu fått merparten av sina pengar och de kan därför kanske få lov att glömma.

  Många andra lantbrukare sitter dock fortfarande i kläm i väntan på direkt-, miljö-, kompensations- eller investeringsstödet, i många fall på flera av dessa stöd. De kan sannerligen inte glömma för de måste lägga en stor del av sin tid på att bringa reda i situationen. På verk och länsstyrelser vill man nog också glömma men har dagarna fulla av att försöka fixa tidigare tillkortakommanden och lösa den akuta situationen.

  Lite vid sidan av hukar sig dock nu de som är ansvariga för hur det hela ska fungera framöver och för att problemen inte ska upprepas. Det är till er jag vill adressera dessa rader. För, vad gör ni, Sven-Erik Bucht och Magdalena Andersson, för att säkerställa att utbetalningarna kommer att fungera 2017?

  Jag hoppas jag har fel men min bild är dyster, i våra ögon rent provocerande. Fortsätter ni att driva en stram budgetexercis med Jordbruksverket kommer det inte att drabba de som felat utan en helt oskyldig företagargrupp.

  Vad ni hittills gjort skänker sannerligen inget lugn, ni har lämnat Jordbruksverket och länsstyrelser underfinansierade för att lösa den återstående programperiodens utbetalningar och ni har använt de drabbade böndernas pengar för att stärka verkets finansiering!

  Det här duger såklart inte. Så, Sven-Erik Bucht och Magdalena Andersson, redovisa snarast en plan som säkerställer att de senaste två årens utbetalningskaos kan undvikas!

  Sofia Karlsson

  Ordförande LRF Västra Götaland

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen